Млади скулптори от ВТУ предоставят свои творби за благотворителен търг

Публикувано на вт, 10 Дек. 2019
573 четения

Студенти от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ предоставят свои творби за благотворителен търг. Младите автори от катедра “Скулптура” ще участват в традиционния Коледен благотворителен бал на Туристическо дружество “Трапезица 1902”, а творенията им ще бъдат продадени на търг. Със събраните средства художниците ще подпомогнат инициативата на дружеството за реконструкция, обновяване, оборудване и обзавеждане на творчески център “Къща за изкуства, култура и занаяти” в парк “Ксилифор”.
“Щастливи сме да помогнем, още повече че в основата на тази традиция отново са студентите от младите скулптори, възпитаници на катедра “Скулптура”. Благодарение на тяхната талантлива и професионална намеса Ксилифор се преобрази и се превърна в уникално притегателно пространство, където хармонично общуват природа, скулптура, изкуство, творчески дух”, призна преподавателят проф. Стефан Лютаков.
Професорът сподели, че през 2020 г. за десети пореден път в парка ще се проведе Младежката скулптурна колония. Това дългогодишно сътрудничество между туристическото дружество и катедра “Скулптура” е подкрепяно от Община Велико Търново чрез програма “Изкуство и култура”. Съвместно реализираните творчески проекти и други артистични дейности превърнаха Ксилифор в любимо място за отдих, в център за екологичен, културен и спортно-атракционен туризъм, в средище на културни събития с национално и международно значение.
“Освен чрез творбите си, реализирани по време на ежегодния пленер, студентите активно участваха в облагородяване на парковата среда, като изработваха оригинални, автентични маси, пейки, естетизираха някои спортно-атрактивни съоръжения, превърнаха парка в място за трайно експониране на дипломните си работи и др. В тези 10 години тук са творили повече от 80 студенти и млади художници от Факултета по изобразително изкуство и техни преподаватели. В творческите дейности са включвани и чуждестранни студенти пребиваващи във Великотърновския университет по европейската програма “Еразъм”, студенти от Националната художествена академия и др. висши учебни заведения в страната”, каза още проф. Лютаков.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново