Младежи от три държави изучаваха тънкостите на традиционните занаяти

Публикувано на вт, 26 мар. 2019
216 четения

Йоана Янковяк и Алберто Пулео

Шестима младежи от три държави се включиха в проекта на “Работилница Седянка” и изучаваха български език и традиционни занаяти. Проектът е по програма “Еразам +” и се нарича “Имало едно време….така и до днес”. Той стартира през април 2017 г. и приключва в края на март тази година. През това време в “Седянка” гостуваха младежи от различни страни – трима от Португалия, две дами от Испания и двама добороволци от Франция. Престоят им в България е в рамките на 8 месеца, като първата половина изучават български фолклор и занаяти във В. Търново, а втората част от времето са в Казанлък, където работят като доброволци сред деца в неравностойно положение и в Дома за възрастни хора.
По време на престоя си в България участниците в проекта имаха възможност да се докоснат до различни занаяти и да изберат кой от тях да изучават. Патриция се докосна до тънкостите в стъклописа и калоферската дантела, Жоао избра грънчарство, Катя и Луис усвоиха плъстенето на вълна и тъкането, Еми – българската бродерия, а Йоана тъкането. Всеки от доброволците можеше да влезе и в различни професионални роли и да сподели усещанията си като учител, социален работник, журналист, тъкач, художник, фотограф, пътешественик, танцьор на народни танци, готвач и др. Доброволците с удоволствие разказваха за родните си страни и с желание изучаваха българските традиции. А в края на проекта бе направена книжка, която разказва за участието на младежите в България и е като пътеводител на доброволеца. Те ще бъдат на разположение в библиотеките във В. Търново, Казанлък, Пловдив, Стара Загора и в различни доброволчески организации.
По време на реализиацията на проекта “Работилница Седянка” намери партньори сред ОУ “П.Р. Славейков”, СУ “Емилиян Станев”, СУ “Вела Благоева”, Регионалната библиотека “П.Р. Славейков”, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, СА “Д. А. Ценов” в Свищов и др.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново