Миролюб Влахов издаде двуезичен сборник с разкази

Публикувано на пн, 21 Дек. 2020
707 четения

Миролюб Влахов-Миролич издаде двуезичен сборник със свои разкази, озаглавен “Последен изпит”. Шестата книга на автора, който в момента живее и твори в Церова кория, включва 6 истории за обич, тъга, желания и стремления. Сюжетите са изпъстрени с разнообразни случки и обрати, а специфичният хумор е преплетен с тъга и носталгия, споделя Влахов. Той е привърженик на дългите сюжетни разкази с интересна история, диалог и пълнокръвни образи. Книгата е оформена така, че всеки текст на български език е последван от превода му на английски. Редактор е търновската писателка Ружа Велчева.
“Идеята е книгата да се разпространи в различни български училища в чужбина, за да може родният език да достигне до учениците в тях. Тя е подходяща и за езикови школи. Преводач е моята дъщеря Ния, която завърши “Конферентен превод” във ВТУ, а след това “Британистика и американистика” в университета в Билефелд, Германия. Тя е и инициатор за издаването на този сборник”, сподели Влахов. Другата му дъщеря Даница е оформила корицата, на която стои рисунка на Виолета Белчева, секретар на читалище “Надежда” във В. Търново. “Когато се срещнахме с Виолета и ѝ казах, че ми трябва художник, тя ми предложи няколко свои готови творби. Останах много изненадан, когато видях тази картина, която стана корица на сборника. Тя все едно беше рисувана по един от моите разкази, включени в него”, разказва Миролич. Интерес към книгата вече е проявил Ангел Колев, президент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, който ще помогне и за разпространението ѝ извън пределите на България. Авторът на двуезичния сборник сподели, че вече е готов и със следващата си книга.
Миролюб Влахов-Миролич е утвърден автор на разкази. Завършил е “Българска филология” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е в различни сфери – машиностроене, строителство, текстил. Над 20 г. сътрудничи в различни периодични издания. През 1979 г. е сред основателите на Националния клуб на младия журналист. Членувал е в СБЖ. В началото на деветдесетте години на миналия век е издател и главен редактор на търновския седмичник “Впрочем”, а за кратко време и собственик на издателство, което издава едно от първите литературни списания след десети ноември 1989 г. – “Веда-М”. Публикува свои разкази в различни издания и литературни сайтове. Автор е на книгата с нравствено-философски фрагменти и етюди “Време за отсяване” и на сборниците с разкази “Непозната с розов билет”, “Някой зад прозореца”, “Вечеря за пекинез” и “Дълги улици”. Заедно със съмишленици създава и администрира сайта “Разказвачите”. Член е на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново