Мирела – живата легенда на родната пиано бар култура

Публикувано на ср, 6 Ное. 2019
689 четения

Хората, които посещават пиано барове в страната, я познават добре. Тя е сред най-обичаните великотърновски певици, наричат я още една от живите легенди на пиано бар културата у нас и певицата с кадифения глас. Позната е също като вокалистка в Дикси бенд Велико Търново.

Коя е Мирела Величкова?

Мирела има впечатляващ опит и тук, и зад граница – и все с именити музиканти. Излиза на сцена, когато е едва 14-годишна и не е спирала да пее до ден днешен. Признава, че не е мечтала да стане певица, станало “случайно”, донякъде и естествено. В семейството ѝ все пак има доста музиканти. Нейната майка пее в хор, а баща ѝ е барабанистът на популярния през 60-те “Джаз Банд”. Брат ѝ също е професионален музикант.
В седми клас, като на шега, я канят на прослушване в оркестъра на местното читалище и така започва всичко. Не след дълго вече пее в оркестъра на Младежкия дом в Горна Оряховица. Споделя, че ръководителят на тези два състава Милко Тодоров е изиграл основна роля за това да стане певица. Тук се запознава и с музикантите от “ФСБ” като именно Константин Цеков (пианиста на групата) е първият, който ѝ казва, че има кадифено звучене в гласа. Не след дълго Мирела вече е професионална певица и работи в популярните оркестри на Наско Материала и Митко Комуто – местните доайени на забавната музика.
След завършване на средното си образование Мирела постъпва в естрадния отдел на Консерваторията. Там учи заедно с Васил Петров, Симеон Джуров, Звезди Керемедчиев, Стенли, Нелко Коларов и още куп имена, които след време ще станат емблематични за родната сцена. Мирела обаче решава, че няма да търси популярност в България и иска да се развива като певица в чужбина. Заминава за бивша Югославия. Там е с група търновски музиканти, но изкарва едва няколко месеца. Разказва, че изпитва огромна носталгия и решава да се прибере. Известно време работи у нас, след което отново иска да пробва навън. Заминава за Варна, където с нова група започва усилена подготовка за работа в Западна Европа. Там, съвсем неочаквано, на вратата ѝ позвънява Благовест Аргиров, който я кани да стане вокалистка в тяхната формация. Оказва се, че търси певица, чул за нея от колеги и решил да я издири. Мирела веднага приема и не след дълго вече е част от група “УКВ 103”. В нея е заедно със Соня Васи, с която бързо се сприятеляват и имат много забавни случки. В концертите им участва и “Веда Балет”.
С братя Аргирови Мирела реализира поредица от концерни турнета в Норвегия, Германия и България. Знакови са и двете им турнета в бившия Съветски съюз. По време на едното само за три месеца изнасят над 100 концерта във всички столици на републиките. В Москва правят по два концерта на ден пред 10 000-на публика. По време на тези турнета Мирела има възможността да се запознае и обменя опит с имена, като Кичка Бодурова, Йорданка Христова, Бисер Киров, Илия Ангелов, Росица Кирилов, Георги Христов, Васил Найденов, Нели Рангелова др. Спомня си как големият Тодор Колев я вика на сцената, “за да станат по двойки” и така заедно – Нели Рангелова, Данчо Капитанов, Тодор Колев и Мирела Величкова, изпълняват “Summertime”.
Разказва и за моментите, когато е в България. “В Шатрата в Правец съм пяла на Тодор Живков, Цола Драгойчева и целия тогавашен елит, а в зората на демокрацията с Илия Ангелов пеехме в култовия ресторант “Олимп”. В края на 80-те Мирела работи във вариететни програми, а малко по-късно е поканена в група “Midnight Express”, с която следващите 9 години гастролират в Норвегия, Финландия и Германия. През 90-те напуска групата и създава своя формация “New Vision”, с която отново излиза да работи в чужбина.
Това е и времето, когато Мирела вече е станала майка. Осъзнавайки, че трябва да отдаде повече време на сина си, решава да се прибере в България. Така певицата окончателно се завръща и започва да пее в пиано баровете у нас. По това време пиано бар културата тук е в своя зародиш, открити са едва няколко бара във Варна и София. Мирела решава да я принесе и във В. Търново, където живее. Това се случва през 2005 г. Певицата вече се е превърнала в лице и емблема на култов търновски пиано бар, където пее от създаването му до днес. През следващите 10-ина години Мирела успява да открие още два нови пиано бара, които тя лично мениджира, а заедно с популярния великотърновски музикант Петко Савов реализира участия в почти всички елитни клубове в цялата страна.
Любопитно и малко известно е също, че Мирела се занимава и с преподаване на поп и джаз пеене в старата столица. Споделя, че едно от най-важните неща, на които иска да научи децата, е, че пеенето е любов, която трябва да усетят и предават на другите. Добавя също, че възприема пеенето като мисия и възможност да общува с много и различни хора и чрез гласа си да ги кара да се чувстват добре и в хармония.
През 2012 г. Мирела издава своя книга за духовно израстване, интересува се и от медитация.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново