Мащабна изложба на Нерон показват в Изложбените зали

Публикувано на чт, 2 мар. 2023
309 четения

Мащабни платна на световнопризнатия български художник Димитър Казаков – Нерон ще бъдат показани в ИЗ “Р. Михайлов” във В. Търново от 9 до 30 март. Творбите, представящи митологични образи, приказки и легенди, са притежание на Художествената галерия в Стражица и ще гостуват в старата столица по случай 90-ата годишнина от рождението на автора. Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в стражишкото село Царски извор. През 1965 г. завършва специалност “Графика” при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство “Николай Павлович” в София. От 1966 г. участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика. Казаков е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово фолклорни мотиви. Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург.
Творби на Нерон са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в московския музей “А. С. Пушкин”, в Императорската колекция в Токио и др., припомнят от Изложбените зали.
Експозицията се организира съвместно от Община В. Търново и Община Стражица. Тя е част от програмата за празника на старата столица и е подарък от великотърновската управа за жителите и гостите на града.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново