Марк Гомес запознава учениците от “Вела Благоева” с испанската култура

Публикувано на пн, 5 Ное. 2018
294 четения

От месец 20-годишният Марк Гомес от Испания живее във Велико Търново и опознава българската култура и език. С интерес екзотичният младеж посещава и часовете по испански език в СУ “Вела Благоева” и се включва в заниманията с децата. Престоят му в старата столица е по проект на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” по програма “Еразъм+”, а престоят му тук ще е до юни 2019 г. Дотогава той ще има възможност да се запознае с българската култура, обичаи и традиции, като в същото време трупа опит в преподаването в търновското училище.
Марк е родом от Сарагоса и в момента учи магистратура “Начална и предучилищна педагогика” в университета в испанския град. “Пристигането ми тук за мен е изключително интересно заради сблъсъка на двете култури – испанската и българската. Интересено ми е да опозная хората тук, да видя как живеят. Но най-много ми харесва работата с децата, запознаването с различни дисциплини, които ми помагат в подготовката да стана учител”, разказва Марк и допълва, че мечтае да стане учител още от 14-годишна възраст. Подобно на България, и в родината му няма много мъже учители и дори колегите му в университета в Сарагоса са само момичета, но това не го отказало да следва избраната специалност. Вдъхновението към професията дължи на майка си, която е учител. Макар и съвсем млад, Марк вярва, че е намерил своето призвание и всеки ден се убеждава в това. За краткия си престой във Велико Търново смята, че е научил много повече за учителската професия, отколкото в университета, което още повече го мотивира да продължи в избраната посока – да преподава испански език в различни училища по света.
Пристигайки в България, това, което го впечатлило най-много, е красивата природа и планините, а Велико Търново му харесва заради средновековния дух и история, които среща на всяка крачка. Имал е възможност да избира между градове в Португалия, Франция и Италия, но е предпочел да опознае друга култура, с която досега не е имал досег. За това, поглеждайки картата на Европа и виждайки, че България е най-далеч от Испания, не се поколебал в решението си.
“В действителност между България и Испания има и много прилики. Така например, когато влизам в часовете по испански език, се чувствам така сякаш съм в испанско училище. Децата тук и в Испания си приличат наистина много и вярвам, че навсякъде по света децата са еднакви и може би стават различни в процеса на израстване”, споделя Марк. Макар все още да опознава българската образователна система, оценява някои от предимствата ѝ. Едно от тях е продължителността на учебните часове, тъй като в Испания един урок продължава 60 минути, което е много натоварващо и изморително. Затова смята, че тук начинът на преподаване и организиране на часовете е много по-добър.
С усмивка разказва, че най-честите въпроси, които му задават децата по време на срещите им, са какви коли харесва и на кой футболен отбор симпатизира – Барселона или Реал Мадрид. Признава, че като повечето испанци и той е футболен запалянко, а любимият му отбор е Барселона. Учениците са любопитни също и за живота в Испания, както и за впечатленията на Марк от България и най-вече от В. Търново. Той вече е успял да опознае града, а подобно на повечето чужденци най-много му харесва крепостта “Царевец” и аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”.
“Това, което ме впечатлява е, че тук има много зеленина, целият град е заобиколен от гори, в които с удоволствие бих се разходил и опознал”, казва още бъдещият учител. Вече е намерил и много приятели, което също му помага с адаптацията. За свои приятели приема и учениците от СУ “Вела Благоева”.
Преди да дойде във В. Търново, Марк не е знаел нито дума на български, но днес вече с лекота поздравява и благодари на нашия език. Първото, което научил да казва, е “Студентски блок 2”, за да може да обясни на таксиметровия шофьор къде да го закара. А като човек, който е обикалял по света, Марк се чувства добре в България и освен природата много му харесва родната кухня, като, разбира се, негов фаворит е баницата. Все още не е опитвал популярната шопска салата и таратор, но планира да ги дегустира, защото един от начините да опознаеш дадена култура е да се докоснеш до нейната кухня. Затова Марк е решил да запознае децата от СУ “Вела Благоева” с испанската кухня. Тази седмица в училището ще се проведе Седмица на испанската кухня, в която заедно с преподавателя по испански език Анелия Костадинова ще приготвят типични испански храни. Учениците ще имат възможност, освен да ги опитат, да научат и думички на използваните продукти, а храната ще бъде поднесена по интересн и вълнуващ за децата начин, увериха Анелия Костадинова и Марк Гомес.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново