Мария Лалева разплака от вълнение почитателите си във Велико Търново

Публикувано на вт, 2 май 2023
579 четения

Мария Лалева, авторка на два от най-продаваните романи в последните години – “Живот в скалите” и “Пасиансът на архангелите”, гостува на своите читатели в РБ “П. Р. Славейков” във В. Търново. Тя беше посрещната с аплодисменти и изпълнения на студентите от катедра “Музика” във ВТУ и възпитаници на проф. Сребра Михалева – Мартин Кръстев и Ирена Трайкова. Лалева сподели, че никой не ѝ е пял толкова много, както ѝ се случва вече за втори път във В. Търново. Поклони се пред своята публика и в знак на уважение към присъстващите остана права до края на срещата.
“Това, което давате вие на мен, е милиони пъти повече, отколкото аз давам на вас чрез всяка моя дума”, каза писателката, благодарейки на хората, изпълнили до краен предел читалнята на библиотеката. Тя започна разговора с това, че за да бъде описана дадена история, която авторът разказва, не е задължително тя да е преживяна. “Достатъчно е да се настроиш на вълната на чуждия разказ, да го пуснеш в себе си и да го оставиш да те направи на парчета, да усетиш чуждата болка, чуждата радост или чуждия въпрос”, каза Лалева. “Ние всички много си приличаме и наистина вярвам, че сме замесени от една и съща кал и сме съживени от един и същи дъх, както и че във всеки от нас има огромна доза любов, поезия и енергии, които са ни дадени, за да можем да създадем света толкова красив, колкото е бил замисълът за него, когато човекът е бил създаден”, добави тя.
Писателката разказа как създава своите романи, героите, които описва, както и че много пъти е плакала, докато пише някои от по-тъжните истории. Говори също за успеха, за егото, за влиянието, което оказват книгите ѝ върху нейните читатели, както и за начина, по който възприема тяхното мнение за творбите ѝ.
В края на тази вълнуваща среща Лалева раздаде множество автографи, направи си десетки снимки, а някои от почитателките ѝ дори плакаха от вълнение, когато се докоснаха до нея.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново