Маринета Млячкова представя свои творби в изложбата “Живопис 12”

Публикувано на пн, 12 окт. 2020
113 четения

Художничката и преподавател във ВТУ доц. д-р Маринета Млячкова представя свои творби от последните години в самостоятелната си изложба “Живопис 12”. Тя ще бъде отворена за посещение на 12 октомври в Изложбени зали “Рафаел Михайлов и ще продължи до 7 ноември.
Мотото на изложбата е закачка с броя на творбите в експозицията и с датата на откриването ѝ. Произведенията са по-едроформатни и в по-голямата си част са с картинна повърхност, която е единство от два или повече сегмента, създаващи издължено фризово усещане. Това е търсен авторски подход, с цел представяне на идеята в развитие. Това дава допълнителна динамика в относителната статичност при визуализирането ѝ върху платното, “разказ в разказа” или дори “приказка без край”, наситени с емоционални внушения.
“Чрез творбите си целя да стигна отвъд конкретната провокация, трансформирайки я в по-обща абстрактна идея. Изложбата анонсира последните години от творческата ми дейност, един вид представителна извадка на авторските ми търсения за периода и затова има донякъде ретроспективен характер. Не съм от художниците, които правят често самостоятелни изложби. Смятам, че по-дългият период от време ми дава възможност за търсене, намиране и отработване както на нови изразни средства, техники и технологични похвати, така и на различност в артистичната визуалност при развитие на авторския ми стил на себеизразяване чрез цвета. Това ми позволява и по-качествено селектиране от по-голям брой творби на най-добре представящите ме като автор произведения”, казва художничката и допълва, че това е десетата ѝ самостоятелна изложба.
Доц. д-р Млячкова е преподавател в Катедра “Живопис” на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Творческите ѝ търсения са в областта на живописта, колажа и рисунката. Художничката участва в близо 100 колективни изложби на международно, национално и регионално ниво с живопис и рисунка. Включва се в пленери в България, Сърбия, Македония, Унгария и Турция и в редица международни научни конференции.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново