Маргарита Рачкова представя свои илюстрации в СУ “Емилиян Станев”

Публикувано на ср, 30 окт. 2019
479 четения

Учителката по изобразително изкуство в СУ “Емилиян Станев” Маргарита Рачкова подреди в училището своя авторска изложба. В нея са представени илюстрации, които е рисувала преди няколко години. Повечето от тях са от поредицата познавателни книжки “Моливко” на издателство “Слово”. Останалите рисунки са към книгите “Славни слънчогледови случки” и “Коледна книга за българското дете”. Почти всички илюстрации в изложбата са в оригинал, рисувани са с акварели и са по дадени текстове на български автори, предназначени за деца, уточни Рачкова.
“Когато рисувах, тези илюстрации и моите деца бяха малки. Стремях се да бъдат интересни за тях. Предполагам, че ако трябва да ги нарисувам сега, биха изглеждали по друг начин”, сподели с усмивка художничката.
Маргарита Рачкова преподава на ученици от 1 до 12 клас. Казва, че много обича да работи с малките, защото често получава интересни идеи от тях. Харесва и работата си с по-големите ученици, на които преподава в специализираните паралелки, а отношенията им са почти приятелски.
Изложбата откри директорката на “Емилиян Станев” Кина Котларска, която припомни, че мястото на експозицията е пространство, превърнато в място за изява на учители. Тя подчерта, че събитието е по повод Деня на народните будители, а г-жа Рачкова е типичен, съвременен будител.
“Може би за първи или за втори път откривам изложба пред такава аудитория, но държа да кажа, че ми е много приятно. Децата като публика са изключително чисти и неподправени, каквито са и илюстрациите, които виждаме тук пред нас. Това е съчетание на висок професионализъм с нещо, което докосва детската душевност и което не всеки може да постигне с такова майсторство. Гледайки илюстрациите, ми се приисква да изляза навън и да поиграя на двора”, обърна се към присъстващите доц. Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ “Св. св. Кирил и Методии”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново