Малки творци с маски провокираха търновци да посетят изложба на Ателието по керамика

Публикувано на нд, 3 юни 2018
160 четения

От парка „Марно поле“ малки творци с маски призоваха великотърновци и гостите на града да посетят изложбата на Ателието по керамика към Младежкия дом, която бе открита на  1 юни  в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Това са техни творби, сътворени с много труд и любов, заедно с преподавателя Гергана Пенова. Различната и нестандартна покана провокира с маските, които децата са сътворили, а те са част от експозицията. С огромен транспарант с рисунки, монтиран между дърветата в парка, инициативните малки художници поканиха търновци да се отбият в залите. По този начин ще предизвикаме усмивки в децата и техните родители, а също искаме да им съобщим за нашия едногодишен труд в ателието, който представямее на обществото всяка година, отбеляза преподавателят.

Пенова разказа, че изложбата обхваще различни теми, които са предизвикали интереса на децата. След като те гледаха филма „Троя“, решиха, че конят като пластика би могъл да бъде и свещник. Така нашите коне символизират Троянския кон, съдържащ идея, затворена в една кутия с малки тайници, които светят. Направени са 30 коня по тази тема, които препускат светещи в галерията.

Друга тема е свързана с първобитното изкуство. Първите рисунки на децата са били върху стара хартия, имитираща цвета на скалите в пещерите, където са намерени  творения. Особено ценни са те в пещерата Алтамира, където са нарисувани страхотни бикове. Така потърсихме как бикът е отразен в съвременното изкуство, сподели Пенова. И в ателието се раждат биковете, глазирани с различни глазури и някои от децата са постигнали невероятни успехи.

Маските са друг акцент от изложбата. Говорейки за големия художник Пабло Пикасо, Пенова предлага на маската да бъдат разместени различните части от лицето. Получават се много интересни и несравними творби.

Ято от сови в гнездо също са намерили място в експодзицията.  Гнездото символизира грижите на Пенова към нейните ученици, те пък са малките пиленца, които един ден излитат от гнездото, за да се справят сами с живота. Птиците са доста закачливи, но съм убедена, че изкуството остава у децата и те винаги ще си спомнят нашите срещи в Младежкия дом, твърди Пенова.

Приказката „Червената шапчица“ също е претворена тема на изложбата. Има малка купичка и това е вълкът. А Червената шапчица закачливо е седнала на ръба на този съд. Другата идея е за цветята на малката Ида по приказка на Ханс Андерсен. Цветята  всъщност са малки седящи женски фигури с глави от  цветя.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново