Магда Борисова спечели конкурс за съвременна българска пиеса

Публикувано на ср, 9 Ян. 2019
351 четения

Великотърновката Магда Борисова е сред отличените в Петия явен конкурс за написване на съвременна българска пиеса, обявен от Театър “София” с подкрепата на Банка ДСК. За творческото състезание са получени общо 38 пиеси на автори от цялата страна, а петима от тях са наградени. Творбата, с която младата авторка от Велико Търново печели конкурса, носи името “Необикновените”.
Магда Борисова е възпитаник на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”, където завършва с пълно отличие биологичната паралелка. После става магистър по право и защитава следдипломна квалификация по криминология в СУ “Св. Климент Охридски”. Първата ѝ месторабота е като юрисконсулт в Община Елена. Три години е заместник-кмет на Община Златарица, където е и председател на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Била е общински съветник при Община Елена, както и заместник-председател на местния Общински съвет.
Освен че е ангажирана със сериозна обществена дейност, Магда Борисова не спира да твори. През последните години търновката се утвърждава като едно от новите лица на детската драматургия у нас. Но освен детски пиеси, тя пише и пиеси за възрастни. В периода 2011- 2016 г. създава над 20 текста за театралната сцена, като много от тях имат вече своята сценична реализация на сцените на Варна, Хасково, Шумен и Русе. Носител е и на повече от 10 награди за драматургия от различни конкурси. Последната премиера на нейно заглавие бе на сцената на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” Варна. В края на 2018 г. трупата постави нейната детска пиеса “Голямото Коледно приключение на…”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново