Магда Борисова издаде нов сборник с пиеси

Публикувано на пн, 5 апр. 2021
167 четения

Най-награждаваният великотърновски драматург Магда Борисова издаде нов сборник с пиеси. Той е озаглавен “Пиеси на брега” и затвърждава мнението за нея като автор, който талантливо пише за театър. В него писателката ни предлага три драматични творби, в които става въпрос за проблемите на жени, изправени пред съдбоносен избор в живота си. Пиесите “Нестинарка”, “Сянката” и “Жабата” са своеобразни драматични притчи, в които героите пребивават като в приказка или поетична балада.
Магда Борисова използва класическия начин на писане, но въпреки това ни представя интересна и загадъчна, мистична сценична среда. Пиесите в сборника имат определено камерно звучене. Авторката възприема непроменимостта на мястото на действието, обитавано от малкото действащи лица, които се вкопчват един в друг, когато трябва да преодолеят силата на реката и да отидат на другия ѝ бряг. Така тя успява да създаде един обобщен образ на българката, на съвременната жена, която неистово иска да “подреди” живота си в хармонията на красота и нравствена сила, с гордо устояване на своето достойнство. Тази жена желае да предначертае една нова съдба, в която няма да я следва сянката на миналото, казва театроведа Крум Гергицов в предговора на сборника.
Магда Борисова е авторка, която макар млада вече има извоювана известност на талантлива личност в съвременната ни литература. Тя пише в разнообразни жанрове: драматургия, есеистика, проза, хайку, поезия, приказки. Участвала е в много конкурси и национални литературни форуми, където винаги творбите ѝ са отличавани с престижни награди и отличия. Към настоящия момент Борисова е сред номинираните за Националната литературна награда “Проф. Д. Димов”, учредена от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели. Тя е за сборника “Пиеси на брега” и идва от Варненския драматичен театър. Магда е с номинация и за Национална литературна награда “Елиас Канети” на Община Русе, в раздел Драматургия.
“Номинациите за тези награди са признание за мен”, споделя Борисова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново