Луксозен каталог с експонати подготвя Регионалният исторически музей

Публикувано на ср, 10 февр. 2021
397 четения

д-р Иван Църов, директор на РИМ - Велико Търново

Регионалният исторически музей във В. Търново подготвя луксозен каталог с най-интересните си експонати. Той е посветен на 150-та годишнина на културната институция. Най-значителният труд, по който екипът на музея работи вече повече от една година, представя 250 от най-значимите движими културни ценности, които се съхраняват в РИМ.
В каталога са включени предмети от всички хронологически периоди. От праисторията е показано Хотнишкото съкровище. Капиновското съкровище представя времето на траките. В изданието могат да бъдат разгледани не само златни предмети, а и предмети от римско време, бронзови статуетки. От Ранното средновековие в нашия регион почти няма следи, но се набляга на богатствата от Столичния период на Търново от 12-и до 14 век. Това са различни бижута и други ценни вещи. Следващият раздел представя църковна утвар и икони от изключително богатата колекция на музея. От българското Възраждане ще бъдат показани автентични експонати, сред които оригиналната снимка на Васил Левски, дяконският му орар и двата печата, с които е подпечатвал кореспонденцията на тайния революционен комитет. Освобождението е представено с едно изключително интересно набързо направено знаме, с което търновци са посрещнали руските войски на генерал Гурко при влизането им в Търново. В каталога е включена и част от колекцията от оръжия, с които дедите ни са се сражавали във войните за национално обединение. Новата ни история е илюстрирана със снимки на строителите на съвременна България. Сред тях са фотографии на Стефан Стамболов, на първия български монарх на Третото българско царство – княз Александър I, и др. Включени са и още интересни вещи на политици от местен и национален мащаб. От последните 40 години е показана голяма част от наградната система на Община В. Търново и отличията, на които е носител музеят в дългогодишната си история.
По-голямата част от тиража на луксозното издание ще бъде на български език, а част от него ще е на английски. Каталогът ще включва хубави цветни снимки с анотации към тях, направени от музейните специалисти. Книжното тяло ще бъде оформено от великотърновското издателство “Фабер”. Ако обстоятелствата позволяват, се предвижда същите тези предмети да бъдат показани в самостоятелна изложба, сподели д-р Иван Църов, директор на РИМ – В. Търново.
Тази година музеят ще издаде и новия 36-и том от поредицата “Известия на РИМ”, както и Библиографска справка на служителите на институцията, която включва всички техни публикации от последните 5 години, допълни д-р Църов.
РИМ е основан на 2 януари 1871 г. от настоятелството на читалище “Надежда”, което на свое заседание решава да направи един малък музей, в който да се събират старини. Това поставя началото на музейното дело в старата столица. Тъй като 2 януари е съвсем в началото на годината, а и предвид пандемичната обстановка в страната, от музея са решили да отложат тържествата за 18 май и да ги направят в по-малък мащаб. Заради ограниченията и невъзможността за големи публични прояви, ръководството на РИМ решава да наблегне на издателската дейност, каза директорът на музея.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ и архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново