Ликовете на Васил Левски и Матей Преображенски отново посрещат жителите и гостите в Ново село

Публикувано на вт, 28 юли 2020
127 четения

AЛиковете на отец Матей Преображенски и Васил Левски отново красят фасадата на пощата в Ново село. Сградата се намира точно до кметството и посреща жителите и гостите на селото. Портретите са с размери 2,50 на 1,80 м и са в черно-бял вариант като предходните пана. Винилите са дарени от народния представител Станислав Стоянов, който и преди е помагал на селото.
Първоначално на стената на пощата е имало три пана – на отец Матей Преображенски и Васил Левски и надпис “Свобода или смърт”. През 2008 г. по повод отбелязване на 180-годишнина от рождението на Матей Преображенски са подменени с нови – фотоси на старите рисувани, тъй като времето оставя своя отпечатък върху паната. Тогава те отново бяха изработени от Станислав Стоянов, който е собственик на рекламна агенция.
Опитът да се направи цветен вариант се оказва несполучлив, тъй като е невъзможно да бъде оцветен ликът на отец Матей Светопреображенски по начин, по който да се уеднакви с цветните фотографии на Апостола, уточнява кметът на Ново село Христо Христов. Той благодари на всички, участвали в изработването и монтирането на портретите. Направено е и художествено осветление, което да огрява портретите на двамата патриоти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново