Куп нови забавления за малки и големи сътвориха студенти от ВТУ на Ксилифор

Публикувано на пт, 21 юни 2019
1534 четения

Новите забавления за малки и големи на Ксилифор вече са почти готови. Интерактивните арт инсталации са от дърво, а сред тях има люлки, музикален инструмент, колело, библиотека и други атрактивни скулптурни произведения. Произведенията са изработени от студенти и докторанти по скулптура от Великотърновския университет, които работят под ръководството на проф. Стефан Лютаков и ас. Венко Тонков. Младите автори участват в ежегодната Младежка скулптурна колония, която се организира от катедра “Скулптура” при Факултета по изобразително изкуство към ВТУ и ТД “Трапезица 1902” с подкрепата на Община В. Търново. Творенията на младите скулптори ще бъдат представени официално пред публика тази вечер от 18 часа.
Дървена фигура на великан, която на практика представлява люлка въртележка, майсторят студентите. “Поръчахме на стругари да изработят механизъм с лагери, който ще осигури въртенето и люлеенето. Тази конструкция е най-мащабната от всички. Предстои ни труден монтаж, за който ще използваме и подемна техника”, разказа докторантът Иван Николов. Той добави, че е изпитал известни затруднения с пробиването на отворите за механизма, които се дълбаят срещу влакната на дървото. До определена степен обаче е облекчен от факта, че материалът все още е мокър и се поддава на обработка.
“Най-сложната интерактивна скулптура е почти изцяло готова. Остават леки довършителни работи по нея и предстои да я монтираме. Тя ще е много забавна, защото прилича на колело, което ще се кара и ще задвижва вграденото дървено човече. Част от колегите, с които работим по фигурите, бяха на изпит и това леко ще ни позабави, но със сигурност в петък ще сме готови да представим всички творби пред публика”, сподели Иван.
Красиви цветни фигури оформяше с длето млада дама. “Нашата скулптура е от кукли на конци, които ще са принцеса, принц и дракон. Те ще могат да се задвижват от децата и да си измислят всякакви приказки с тях. Нещата ни се получиха сравнително лесно, защото вече имаме опит”, сподели Биляна Генева, за която това е второ участие в симпозиума. Възпитаничката на ВТУ добави, че е от Казанлък, а там такъв тип скулптури няма.
Друг неин колега изработва въртящата се беседка, в която ще има вградена библиотека. Той работи както с дърво, така и с метал. Казва, че с метала му е по-лесно, тъй като там грешките може да се поправят с една проста заварка, докато с дървото не е така. Той вече е готов с въртящия механизъм и го изпробваше, преди да продължи с работата си по дървената част.
Петър Кондев се бе вглъбил в изработването на куклите-антигерои. Проектът е изцяло негов, но го реализира с помощта на по-младите си колеги. Наполовина е готов, но предстои още малко работа, за да завърши и останалите фигури. Те наподобяват кегли и се събарят с топка. Всяка една от тях има собствен образ и характер. Студентът следва магистратура по скулптура във ВТУ, а сега за първи път участва във форума. Споделя, че следващата година отново би се включил в симпозиума, стига да го поканят. “Тук ми харесва много, атмосферата е страхотна”, усмихва се Петър. Скулпторът сподели, че няма проблем при работата си с дървото. За него е приятно, понеже е органичен материал и се обработва сравнително лесно с подходящите инструменти.
Полуготова встрани стоеше и играта за нанизване на рингове чрез хвърляне от разстояние. Остава само да бъде оцветена, за да придобие по-колоритен и завършен вид.
“Напредваме с реализирането на всички проекти, но предстои да ги сглобим и да придобият образ. Повечето ще разположим на полянката в близост до мостчето. Куклите на конци ще са в детската зона до въжената градина. Аз, като ръководител, съм доволен от работата на студентите. Не знаех как студентите ще се справят с техническата част на задачата. Все пак това са кинетични работи, които се движат от човешката сила, но те успяха. Получиха се наистина атрактивни, интересни и различни неща, което много ме радва”, каза проф. Стефан Лютаков, който е ръководител-катедра “Скулптура”. Той допълни, че темата е била нова както за него, така и за студентите и това е било интересно и полезно за всички.
На тържеството за официалното откриване тази вечер са поканени участници от предишни симпозиуми, представители на университета, Община В. Търново, Туристическо дружество “Трапезица” и случайни гости. “Това все пак е девета година, което не е малко време. Аз започнах да се поуморявам вече, но няма как да не направим и десетото юбилейно издание и след него да се оттегля”, сподели проф. Лютаков.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново