Куклен театър ВЕСЕЛ не спира да забавлява малки и големи

Публикувано на пт, 1 окт. 2021
184 четения

Куклен театър ВЕСЕЛ вече 23 години възпитава и забавлява малки и големи със своя богат и разнообразен репертоар. В афиша на търновската трупа има постановки по класически творби, както и пиеси със съвременен сюжет. Част от тях се играят на различни езици заради многобройните участия на театъра в престижни форуми у нас и в чужбина.
И през настоящата година Куклен театър ВЕСЕЛ продължава да печели за каузата на театъра зрители от три поколения – баба и дядо, мама и татко, децата. Уникалният феномен – куклен театър – провокира не само детската аудитория, но и възрастните.
Проектът “Театър за всекиго – вълшебство, което изгражда”, реализиран в началото на 2021 г. в партньорство с общините Антоново, Горна Оряховица, Павликени и Велико Търново, бе насочен към най-малките, децата, респективно и към изграждане на нови публики. Потребностите за общуване с достъпно изкуство, създаването на емоционална среда за общуване с неговите създатели, разширяването на въображението и креативността им провокира детската фантазия и възприятие. Елка Баланова и Веселин Василев представиха спектакъла “Телефон 112…Позвъни!”. Аудиторията се наслади на таланта на актьорите от Театър ВЕСЕЛ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Търновските кукленици се отзоваха и на поканата за участие в поредното издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Подбраното от домакините заглавие от репертоара на ВЕСЕЛ – “Принцесата и граховото зърно” – е едно от най-популярните фестивални представления на театралната формация.
Ценителите на театралното изкуство от Велико Търново и гостите на града се насладиха на богата палитра от детски спектакли, включени в третото издание на Международния театрален фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021. “Празник по никое време” е спектакълът, с който търновци се представиха на театралния форум.
Настоящата година е свързана с още едно събитие – 20 години от премиерата на “Храбрият оловен войник”. Спектакълът е представял Велико Търново и България не само в Европа, но и в Азия и Африка. Актьорският екип е играл представлението и на испански, руски, румънски и турски език. Представянето на спектакъла в селищата от региона през септември е събитие по програма “Изкуство и култура” на Община Велико Търново за 2021 година.
С “Пингвинчето Фраки” търновските кукленици откриха Международния куклен фестивал “Рачо и Дешка” в Габрово, а с “Не се предавай!” взеха участие в кампанията в подкрепа за възстановяването на Клуба на дейците на културата в старата столица.
В началото на октомври предстои още едно събитие – участие в десетото юбилейно издание на Международния театрален фестивал “Забранено за възрастни” в Смолян. Спектакълът, с който трупата ще се представи на форума в Родопите, е “Принцесата и граховото зърно”.
В афиша на търновския куклен театър ще се появи още едно класическо заглавие – “Легенда за Лорелай”. Творческият екип, който създава новата сценична творба, е носител на наградата “Икар” 2020 за най-добър куклено-театрален спектакъл. Премиерата ще се състои през декември.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново