Куклен театър ВЕСЕЛ изпрати 2022 г. с една премиера и участие в 10 фестивала

Публикувано на чт, 12 ян. 2023
194 четения

Куклен театър ВЕСЕЛ изпрати 2022 година с едно премиерно заглавие, с участия в десет театрални фестивала и със спектакли в България и в Румъния. “С подкрепата на Община Велико Търново беше възстановена куклената сцена в читалище “Искра” по проекта “Съботни спектакли за семейна публика”, осъществи се проектът “Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас”, случи се и поредното издание на Международния театрален фестивал “Лято, кукли и приятели”. Високо бе оценен и съвместният артистичен проект “Театър в Галерията”, реализиран в партньорство с ХГ “Борис Денев” в старата столица. А проектът “Изкуство за всекиго” на Театър ВЕСЕЛ се реализира с финансовата подкрепа на НФ “Култура””, посочи създателят на кукления театър Веселин Василев.
В началото на изминалата година Театър ВЕСЕЛ представи премиерно своя последен спектакъл, подкрепен финансово от Министерството на културата. В новата камерна зала на ХГ “Борис Денев” бе представено многократно новото заглавие “Русалка” по “Легенда за Лорелай”. Звезден постановъчен екип, носител на наградата “Икар” 2020 за куклен спектакъл, работи по спектакъла. Драматизацията и постановката са осъществени от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Сценографията и куклите са сътворени от един от водещите театрални художници на съвременния куклен театър в България – Наталия Гочева, а оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда “Аскеер” композитора Пламен Мирчев – Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев.
Спектакълът “Русалка” бе селектиран за участия в седем театрални фестивала. За няколко месеца той бе представен в национални и международни форуми в Брашов (Румъния), във Варна, в Търговище, в Сливен, Бургас, Смолян и В. Търново – достатъчно добра атестация за високия професионализъм на екипа на театъра. Кукленият театър бе поканен и за участие във фестивали в Пловдив и в Габрово със заглавие, станало любимо на най-малките зрители – “Телефон 112… Позвъни!”. А последният фестивал, включил в програмата си спектакъла “Принцесата и граховото зърно”, бе в Плевен.
Над шест хиляди зрители гледаха спектаклите от афиша на Международния фестивал “Лято, кукли и приятели”. Той се проведе за четвърти път на откритата сцена “Арт лято” и в съботните дни на летните месеци събра куклени артисти от България, Италия, Испания, Румъния и Албания. Победител в анкетата на публиката стана спектакълът “Дядовата ръкавичка” на Театър “Плюс” от испанския град Хихон. Фестивалът “Лято, кукли и приятели” е част от Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на Общината в партньорство с читалище “Искра”.
В дните на първия есенен месец търновските кукленици, посредством проекта “Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас” (финансиран от Община Велико Търново по Програма “Изкуство и култура”), се срещнаха с новите си зрители от малки населени места, както и с деца със СОП и деца, жертви на трафик или пострадали от насилие.
Друг акцент през отминалия театрален сезон е проектът “Съботни спектакли за семейна публика” на сцената на читалище “Искра” – дългогодишния и коректен партньор на театралите от старата столица. Огромният зрителски интерес бе предизвикан от богатия репертоар, в който влизат любими спектакли и премиерни представления от репертоара на гостуващи театри от Русе, Пловдив, Търговище, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Бургас.
С три свои спектакъла екипът на Театър ВЕСЕЛ отправи своите послания до възпитаници на център за специална образователна подкрепа, до ученици с ограничен достъп до културен продукт, както и до потребители от кризисен център за деца. Поредната среща с магията на кукленото театрално изкуство бе дарена от търновските кукленици с подкрепата на НФ “Култура”.
През м.г. Театър ВЕСЕЛ бе удостоен във В. Търново с Награда “Култура” за спектакъла “Русалка” по “Легенда за Лорелай”. А през новата 2023 г. търновските куклени актьори ще поканят своите почитатели на рожден ден – 25 г. с Театър ВЕСЕЛ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново