Креативни студенти представят общ нестандартен художествен проект

Публикувано на пт, 22 ян. 2021
169 четения

Предварително подбрани първокурсници от бакалавърската програма “Визуални изследвания” на ВТУ представят свой процесно ориентиран групов художествен проект. Той е озаглавен “Интерсубект”, включващ както различни участници, така и серия от действия, които се развиват във времето, съобразно поставената цел. В него умишлено се избягва използването на термини като картина, художествена творба, инсталация, художествена акция, пърфрманс и др., които биха ограничили начините за тълкуване на представените специфични артефакти.
“В известен смисъл подходът е постконструктивистки. Проектът разчита не на използването на естетически, символни или когнитивни шаблони, които са наложени стереотипно, а на изведения от Бруно Латур принцип на реасемблиране, приложен към областта на изкуството. Това е ново, нетрайно свързване или по-точно прегрупиране на съществуващите значения.
Генералната цел е създаването, експонирането и анализа на разгърнато във времето и пространството художествено произведение, което се стреми да се отдалечи от “вторични” белези за художественост. Работи се чрез временно създаден институционален център, който е позициониран в галерийната среда на Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново и разгърнати във времето, пространството свързани събития с различен рецептивен и социален характер”, обяснява ръководителят на проекта доц. д-р Атанас Тотляков, преподавател в Катедра “Рисуване” във ВТУ. Пример за това ще бъде паралелно протичащата изява на Георги Узунов в обществено заведение. Вместо с художествени произведения, той ще ангажира публиката със специфична стимулация на вкусови рецептори чрез “палитра” от нюансирани безалкохолни коктейли. Друга посока на свързване осъществява Габриела Димова, която ще мотивира множество съучастници в индивидуалните си решения към проекта – хора, които доброволно да позират като модели във фотосесии, специалисти по аранжиране на звуци, които ще съдействат за създаване на звуковата среда на експозицията и множество други взаимодействия лице в лице. Йосиф Новосад, след като включи в тялото на проекта абстрактни, трансформиращи се форми на кълба дим, ще създаде 3D дигитален дубликат на физически съществуващата експозиция, което ще направи възможно съществуването на интерсубекта в цифровото измерение на света. Към малките, едва видими, неща ще насочва Антон Вълев, а Надя Кирова ще извежда образи от приготвянето на храна и нейната консумация.
Проектът ще бъде представен на 11 февруари от 16,30 ч., като организаторите канят посетителите в Лоби бара на Общината. Той ще остане на разположение в Зала “Дебют” на Изложбени зали “Р. Михайлов” до 18 февруари. Съръководител на проекта е ас. Деница Милушева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново