Концерт на Васил Петров подарява на търновци Регионалната библиотека за своя 130-и рожден ден

Публикувано на ср, 13 Ное. 2019
541 четения

Безплатен концерт на популярния джаз изпълнител Васил Петров ще подари на великотърновци екипът на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” за 130-ия рожден ден на културната институция. Българският Франк Синатра ще излезе на сцената на МДТ “К. Кисимов” заедно с Биг бенд Велико Търново на 14 ноември в 18,30 ч. Очаква се на събитието да присъства и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, за да връчи официално на библиотеката почетния знак “Печат на цар Симеон Велики” – златен и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, с които институцията бе отличена преди броени дни.
Част от празничната програма е двудневната Национална научна конференция с международно участие “Библиотеки, четене, комуникации”, която се открива на 14 ноември в 13 часа. Форумът се организира от Регионалната библиотека, а за него във В. Търново ще пристигнат преподаватели от цяла България и гости от Русия, Турция, Полша, Сърбия и Северна Македония. Те ще изнесат над 40 доклада, свързани с темата за библиотечното законодателство, авторското право и сродните му права в работата на библиотеките. Ще бъдат засегнати въпросите за тенденциите в книгоиздаването и книгоразпространението, за четенето като част от образованието, за въвеждането на цифровите технологии и дигитализацията на книжните фондове и др. Гостите от Русия ще представят работата на библиотеката на Руската академия на науките и цифровите колекции в Президентската библиотека на името на Борис Елцин. От България ще се включат представители на Министерството на културата, УниБИТ, УНСС, СУ “Св. Климент Охридски”, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Шуменският университет, Институтът за исторически изследвания при БАН, библиотеките в Русе, Търговище, В. Търново и др.
Конференцията е посветена на 130-годишнина от учредяването на първата обществена библиотека във В. Търново. С форума ще бъде отбелязана и 70-годишнината от рождението на проф. д-р Елена Георгиева, която е една от основателите на катедра “Библиотекознание” и неин дългогодишен преподавател. Конференцията е под патронажа на кмета на Община Велико Търново и се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Фондация “Глобални библиотеки – България”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново