Концерт на Милен Тотев с музиката на Булат Окуджава предизвика голям интерес

Публикувано на нд, 12 Ное. 2023
144 четения

Акустичен концерт с музиката на руския бард Булат Окуджава събра многобройна публика във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Почитателите на известния поет с китара чуха неговите песни в изпълнение на Милен Тотев от Ловеч, който от близо 50 години популяризира творчеството на любимия си автор на стихове и музика. Проявата беше посветена на предстоящата през 2024 г. 100-годишнина от рождението на Окуджава и в програмата бяха включени негови емблематични произведения.
В началото на вечерта водещата Павлина Владева от Лайънс клуб “Велико Търново Янтар”, който е организатор на проявата, припомни факти от живота и творчеството на барда. След това тя запозна публиката и с Милен Тотев, който освен песни на Окуджава изпълнява също македонски песни, творби от руската кинокласика и други популярни мелодии, както и детски шлагери. Владова припомни неговите успехи и награди на музикалната сцена и не само.
Първоначалният замисъл за концерта претърпя промени заради ангажименти на някои от специалните гости на събитието и затова Тотев започна първо с музикалните си поздрави към тях, а след това продължи по предварителния си план-репертоар.
“Това е моят 11-и по ред концерт, посветен на творчеството на Булат Окуджава, който е цяла вселена. Вече обсъждаме къде ще направим и големия концерт на 100-годишнината на руския бард на 9 май следващата година. Вероятно той ще е в София, а ще има и други прояви като тази”, разказа Тотев. Посредством видеоизлъчването на живо той поздрави с песен и д-р Наталия Матвеева, която е главен координатор на музикалния проект и в момента е в Русия.
“За мен този концерт беше много вълнуващ, защото творбите на Окуджава са афористични и всеки ред от неговите текстове е някаква мисъл от живота. Понеже слушахме и военните му песни, пред очите ми преминаваха картини от драматичните събития по света. Затова искам да си пожелаем на следващи концерти да няма вече война”, каза Владева, а Тотев завърши с най-известната песен на барда от филма “Бялото слънце на пустинята” – “Ваше благородие”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново