Книгите, с които да се сдобием преди началото на Коледния панаир на книгата

Публикувано на ср, 29 Ное. 2023
487 четения

Асоциация „Българска книга” (АБК) обяви, че тазгодишното издание на Коледния панаир на книгата ще се проведе от 5 до 10 декември и можем да очакваме, че ще бъде дори по-вълнуващ от предишните. Причината е, че 2023-тото издание на Панаира ще бъде юбилейно – навършват се 50 години откакто празнуваме книгите и четенето навръх Коледа.

Именно затова е избрано и мотото на панаира „Създаваме истории. Създаваме история“.

Събитието отново ще обедини Софийски международен литературен фестивал и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи между стените на НДК и в него ще се включат над 160 издателства.

Панаирът винаги е бил чудесен повод за читатели, автори, илюстратори, преводачи и издатели да се срещнат, за да си говорят за книги. Затова и тази година отново са поканени множество гости от света на литература и от всяка точка на планетата.

Сред гостуващите тази година са Лейла Слимани, която бе председател на журито, присъдило международния „Букър“ на Георги Господинов, Ия Йенберг, Дача Мараини, Агустина Бастерика, Стефан Хертманс, Нарине Абгарян, Дефне Суман, Франко Морети, Ласло Фьолдени, Ирса Сигурдардотир, Макс Сеек, Атле Нес, Линда Бустрьом, Селя Ахава, Анете Биерфелд и Егил Бяртнасон, разкриха от „Дневник“.

Как да се подготвим за срещата с тях? Като се отправим към най-близката книжарница и се сдобием с техните книги.

Ето някои от заглавията, с които да се срещнем преди

Панаира

Детайлите, Ия Йенберг

Сред гостуващите тази година автори има много такива от скандинавски произход, но това не означава, че всички книги, които ще обсъждаме, са със страховита тематика.

В своя кратък есеистичен роман Ия Йенберг ни запознава с хилядите детайли и фрагменти от човешката душа, отразена в чуждите души.
detailite
Със само 160 страници авторката пленява читателя по начин, който напълно елиминира всички странични дразнители и поводи за разсейване, създавайки усещане за нужда от трескаво четене до последния ред от книгата. За краткото време, което е нужно да се прочете този роман, се срещаме с цял един живот и с четири различни личности, които той засяга.

Между редовете на книгата всеки лесно може да открие детайли от собствената си личност и именно това прави влюбването в романа напълно неизбежно. Затова и не бива да пропускаме да го прочетем преди началото на Панаира на книга – за да го оценим в пълната му красота, преди да се срещнем с награждаваната авторка Ия Йенберг.

Плячка, Ирса Сигурдардотир

От край време Ирса Сигурдардотир е приемана за кралицата на съвременните криминални романи, затова и „Плячка“ е сред най-обсъжданите в момента нови книги.
plyachka
В нея се пренасяме в страховитата исландска ледена пустош, за да проследим издирването на група изчезнали хора. В суровата зима планината е коварна, но най-зловещото е, че там членовете на спасителния екип не са сами.

Насред недокоснатия сняг се появява локва кръв и това е само началото на поредица от необясними събития. Дали това са парчета от мрачен пъзел?

Манюня, Нарине Абгарян

С тази книга вече световно признатата авторка Нарине Абгарян добива своята популярност. Бързо след издаването на „Манюня“ писателката печели престижното отличие „Ръкопис на годината“ наред с любовта на читателите.
manunya
И има защо – книгата действа като мощна противоотрова срещу сивотата на ежедневието и скуката.

Въпреки че романът носи дъха на лятото, няма по-добър момент да го прочетем от сегашния, за да разберем за всички неща, които го правят така успешен, директно от авторката.

Мрежа, Макс Сеек

С романа за първия случай на Йесика Ниеми Макс Сеек попадна сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ – постижение, което нито един финландски писател не бе постигал от десетилетия насам.

mreja

В книгата инспектор Ниеми разследва мистериозно убийство, а загадката ще я доведе до откриването на мащабна, безскрупулна тайна мрежа, която комуникира чрез публикации онлайн.

Кой дърпа конците и какъв е отговорът на загадката? Разбери в „Мрежа“.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново