Книги на български автори очакват своите читатели в парковете на Велико Търново

Публикувано на вт, 1 юни 2021
133 четения

Книги на български автори ще намират сами своите читатели в парковете и градинките на В. Търново. Това ще се случва по време на национална кампания “Зелено четене”, която стартира на 30 май и ще продължи до 26 юни. Инициативата преминава под мотото “Книгите сами ни намират”, а неин двигател е младият писател и автор на “Орденът на скорпионите” Надежда Динева.
Основните цели на кампанията са популяризирането на четенето на обществени места и това да служи за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора, казват организаторите. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар. Всеки, който иска да стане посланик на кампанията, може да го направи като остави своя книга на същите места, на които могат да бъдат намерени и останалите, поясняват те.
“Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова и “избраниците” на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат”, обяснява Динева. В рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от участващите книги. Освен във В. Търново, кампанията ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград. В столицата книгите ще бъдат оставени лично от авторите, които участват в “Зелено четене”, а в останалите градове ще помогнат доброволци.
Към момента в кампанията безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори. Участват и 2 сборника с най-добрите произведения на български младежи от последните две издания на националния конкурс “И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!”. Единият от сборниците, озаглавен “Разказ в 10 изречения”, излезе от печат едва преди няколко дни и неговите читатели ще могат да се докоснат първи до творчеството на младите писатели, посочват организаторите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново