Книгата “Вол за Вола. Пищов за Ботев” изнася нови факти за живота на поета

Публикувано на пт, 7 Дек. 2018
318 четения

Книгата “Вол за Вола. Пищов за Ботев”, съставена от великотърновците със северозападни корени Борислав Костов и покойната Стефка Цветкова, ще бъде представена в понеделник, 10 декември, от 17.30 часа във Военния клуб във Велико Търново. Изданието излиза в годината, в която отбелязваме 170 години от рождението на поета.
“Двамата автори се опитват да свестят българина – Борислав Костов с гневни публицистични слова, а Стефка Цветкова с оригиналния жанр на книгата, която тя сполучливо нарича монография във формата на есе. Костов е открил страховита метафора за трагиката на народната съдба „вол за Вола“, в която едни българи – малцината избрани – плащат с главите си, а останалите търсят парите за случайно погубения добитък. Едни се изкачват по своята Голгота, а други слизат в хамбари и мазета, за да оцелеят. Тежестта на това обобщение е, че то е диагноза и за съвременния живот на българина, който търпи нови форми на тегло, но не може да се разбунтува срещу своето положение. Публицистът очертава контрастите, жигосва съвестта на съвременника”, споделя доц. Владимир Донев, който ще представи книгата в понеделник.
По думите му текстът на Цветкова стъпва върху добре опознатата научна литература, но не за да я повтори, а да издигне оригинални хипотези, които имат логични основания. Преосмислят се съществени въпроси за родното място на Ботев, за важни моменти от биографията и съзряването му като борец за народна свобода, за особения ритъм на неговата поезия, която изпитва влиянието на северозападните говори. В изследването са обсъдени и редица интересни дискусионни въпроси за рождената дата на поета, кога къде е бил той, на каква възраст е написал “Майце си”, каква е връзката му с полските емигранти, причините за някои пътувания и завръщания, дали се е срещал с Раковски, една ли е срещата на Ботев и Левски, кое е първото любовно вдъхновение на Ботев, защо неговата избраница е Венета, коя е любимата песен на революционера.
“Изданието носи провокативно заглавие със силен емоционален заряд. То е обърнато към младите читатели, на които често им е необходим „пищов за Ботев“. Текстовете са написани увлекателно, стилът е есеистичен, но това не дразни вкуса, когато тонът е подплатен със съдържателност на емоциите и размишленията.
Книгата е необходима за всички нас, защото като племе не издържаме изпита пред своите духовни водачи. Следването им започва от опита да ги разберем като личности, характери и съдби, да си спомним силата на словото да възкресява миналото и да го прави част от нас”, допълва доц. Донев.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново