Книгата “Кан Крум и кан Омортаг – владетелите на Търнов” бе представена пред ученици

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
774 четения

Учениците от Гимназията по туризъм “Д-р Васил Берон” бяха първите, които имаха възможността да се запознаят с книгата на своя учител по история и география Евгени Коев – “Кан Крум и Кан Омортаг – владетелите на Търнов”. Авторът представя за пръв път пред читателите обосновани тези, даващи отговор на въпроси, стоящи пред поколения учени. Този негов труд е посветен на Търнов по времето на Първото българско царство и “Търновознанието”, на което авторът е инициатор и радетел. Книгата е резултат от продължителни усилия, събиране и анализ на разнообразна информация, подкрепена допълнително с отделни теренни проучвания, анализирани и докладвани пред научни конференции и публикувани като статии в отделни научни сборници.
Бил ли е Търнов старият дом на кан Омортаг и резиденция на престолонаследниците от Първото българско царство? Кой и кога избира Търново за град на българските владетели? Кой изгражда и кога е построена сградата на храма “Свети 40 мъченици”? Кой е старият и кой е бил новият дом на кан Омортаг и къде е издигнал “всеславна” могила? Отец Паисий Хилендарски или историците от по-ново време са прави за грандиозната битка на кан Крум с император Никифор? Съхранявала ли е Средновековна България най-високите достижения в развитието на науката в Европа? Можели ли са учените в двора на кан Омортаг да измерят обиколката на Земята или разстоянието от Земята до Слънцето? На тези и други въпроси дават отговор или открехват завесата за тяхното решаване написаните в книгата редове. В нея става дума за златния медальон на кан Омортаг, открит в жилищна сграда на северозападния склон на хълма Царевец при археологически разкопки, за средновековния календар със “звезден компас”, изобразени на медальон, открит в църква № 19 на хълма Трапезица, за прословутия търновски Омортагов надпис в църквата “Св. 40 мъченици” и други интересни факти и предположения.
“Радвам се, че залата е пълна, и вие, както и аз с интерес ще чуем поредната история, която ще ни разкаже Евгени Коев. За мен той е колега, който има много родолюбиви инициативи и една от тях е свързана точно с представянето на различни книги в гимназията”, каза Татяна Данчева, директор на ПГТ “Д-р Васил Берон” при откриването на срещата на автора с учениците.
“Тази малка книжка е написана специално за по-младата аудитория, за да не дотяга, а да бъде интересна главно за средношколците. Въпреки малкия обем в нея има поне 5 нови неща за българската и търновската история. В нея са описани тези и идеи, подплатени с достатъчно сериозни аргументи, съдържащи есенцията на моите изследвания”, посочи в началото на представянето Коев. Той изрази желанието си чрез тази книга търновци да узнаят и тази част от историята на града си, която може да ги направи още по-горди и с по-голямо самочувствие.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново