Книга за гости пази послания от царе, президенти и известни личности

Публикувано на чт, 18 Ное. 2021
505 четения

В Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново има хиляди книги, но една пази спомени и послания от гостуванията на много бележити личности. Сред тях са царе и царици, президенти, писатели, актьори, спортисти, телевизионери и други известни българи и гости от чужбина. Между кориците ѝ се крият послания, написани собственоръчно от Симеон Сакскобургготски, княгиня Мария Луиза, президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, посланици на САЩ, Франция, Финландия и Словакия, дългогодишния директор на Националната библиотека във Венецуела, гости от Китай, Русия и няколко европейски държави.
На първата страница на тази по-специална книга е изписана датата 26 септември 1983 г., а посланието е от директора на Полтавската областна универсална научна библиотека от побратимения на В. Търново украински град Полтава. Следва споменът от гостуването на писателя, публицист и общественик Генчо Стоев, който пише, че “Окръжната библиотека във В. Търново е вероятната наследница на много други древни и вече изчезнали библиотеки от богатото на книжнина Второ българско царство”.

“Ако България
съществува, тя
дължи това на
думите, писани
и неписани.
И ще съществува,
докато съхраним тези думи”,

отбелязва в книгата големият български писател и драматург Стефан Цанев, който гостува в културната институция в старата столица на 27 ноември 1983 г. Това се случва само два дни след посещението на поета и публицист Матей Шопкин, изписал на страниците свой кратък стих. 38 години по-късно, на 1 октомври 2008 г., той отново е гост в библиотеката, което е видно от друго негово послание в книгата.
Сред първите творци, оставили спомен от своето гостуване, са великотърновската поетеса Ружа Велчева, Станка Пенчева, проф. Анчо Калоянов и непосредствено след него големият български поет Борис Христов. На 1 декември 2004 г. на гости на великотърновските читатели идва поетесата Надежда Захариева, която споделя, че се е почувствала много приятно в това “царство” на книгите. На 1 февруари 2005 г. автограф в книгата на Регионалната библиотека поставя легендата на великотърновския и българския футбол – Трифон Иванов, а на 20 декември 2018 г. друг емблематичен футболист на ЦСКА и националния ни отбор – Аспарух Никодимов. На 19 април 2006 г. своето послание изписва писателят Владимир Зарев, който е носител на не едно и две престижни отличия. Сред тях са Държавна награда “Св. Паисий Хилендарски” “за изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности” и орден “Стара планина” първа степен “за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството”. Неотдавна Зарев стана академик на БАН, а сред немската литературна публика той е известен като “българският Балзак”. На 5 ноември 2006 г. в Регионалната библиотека идва чаровната телевизионна водеща Гала, а заедно с нея и добре познатият пощальон на велосипед Пейо от предаването “Имаш поща”. Пет месеца по-късно, само ден след официалния празник на град В. Търново – 22 март, психоложката Мадлен Алгафари написва в книгата за гости своята кратка рецепта за щастие. Тя е съставена от заглавията на две нейни книги – “Мира нямам” и “Вяра имам”. В библиотеката е гостувал и съпругът ѝ Нидал Алгафари. Своите романи е представяла също писателката Теодора Димова, дъщеря на класика на българската литература Димитър Димов. Точно на 1 април 2011 г. – Денят на хумора и сатирата, гост в библиотеката е известният писател и сценарист Михаил Вешим, който близо 30 години е част от емблематичния сатиричен вестник “Стършел”.
“На 15-ия ден от месец май, бях тук аз, Антон Дончев. И съжалявам, че не мога да остана – ако не завинаги, то поне за година”, по оригинален начин засвидетелства обичта си към В. Търново авторът на “Време разделно”. През пролетта на 2014 г., само в рамките на един месец, в културната институция във В. Търново книгите си представят и двама от най-добрите ни съвременни български писатели – Милен Русков и Георги Господинов. Русков е носител на отличието “Златен век” на Министерство на културата, на националните литературни награди “Христо Г. Данов” и “Елиас Канети”, на Награда за литература на Европейския съюз и др. Господинов е удостоен с орден “Св. св. Кирил и Методий” първа степен и е носител на наградите “Български роман на годината”, престижни награди за литература в Италия, Полша и Швейцария, награда “Usedom” за принос към развитието на европейската литература и диалог, както и на “Икар” и “Аскеер” за негови драматургични творби. Сред гостите на библиотеката личат имената на десетки учени, писатели, издатели, преводачи, журналисти и преподаватели като: проф. Андрей Пантев, Иван Гранитски, Здравка Евтимова, Румен Леонидов, Боян Биолчев, Рашко Сугарев, Димитър Шумналиев, Росица Ташева, акад. Георги Марков, Георги Лозанов, Светлозар Игов, Петър Чухов, Людмил Станев, актьорът Рашко Младенов, политиците Надежда Михайлова, Соломон Паси, Огнян Герджиков, телевизионерката Мира Добрева, Любен Дилов-син, “човекът-глас” – Краси Аврамов и др.
“Ще запомня атмосферата, която от години не съм усещал при такива срещи – благородна, топла, уважителна. Долових я като истинско чудо, вече сме забравили добротата на мислите и чувствата в такива случаи. Благодаря на ръководителите за организацията и че ми върнаха оптимизма за бъдещето на България и българската култура”, пише големият наш учен, литературовед, писател и журналист проф. Иван Сарандев след представянето на една от книгите на Радка Пенчева.
В това ковчеже за спомени са оставили своите послания и много преподаватели от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”: проф. д.и.н. Милко Палангурски, проф. Иван Станков, проф. Вихрен Бузов, проф. Петко Петков, проф. Пламен Павлов, които са гостували в Регионалната библиотека неведнъж. В нея е запечатан почеркът на Янислав Янков, Владимир Шумелов, Сава Василев и други творци, свързали живота си с културната и историческа столица на България.
“Благодаря Ви, че пазите българщината във вашата библиотека! Нека бъдем българи по призвание, не по задължение”, пише в книгата журналистът Георги Тошев. Подобно е посланието и на актьора Николай Сотиров.

“Хора! Четете
умни книги днес,
за да не ви се
налага утре да
четете забранени!

И пазете библиотеките!”, апелира писателят Христо Карастоянов, а Божана Апостолова почти го допълва, като пише: “Вярвам, че четенето, както и духовността ще ни спасят като човеци и като нация!”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ПАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново