Книга за делото на светите братя Кирил и Методий представят във В. Търново

Публикувано на чт, 7 Ное. 2019
111 четения

Книгата “Слънчев буквар”, която включва научни изследвания на авторите Йордан Йорданов и Ани Василева, ще бъде представена на 8 ноември от 18 ч. в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Изданието е посветено на 1150 г. от успението на св. Кирил Философ и описва делото на светите братя Кирил и Методий. В него се разглежда значението на буквите, думите и Словото в зората на създаването на съвременната българска култура, книжнина и просвета, както и историческият контекст и обхват на събитията. Книгата запознава читателите с буквите и думите в българския език, с тяхната сила и значение. Тя дава нов поглед, съдържание и смисъл както за специалисти, така и за българи, формиращи своя светоглед, идеал и национално самосъзнание.
Двамата варненци са общественици и деятели в сферата на културата, науката и изкуствата с дългогодишна дейност в цялата страна. Организатори са на конференции, концерти и други събития, свързани с науката, културата и изкуствата. Йордан Йорданов, който е и председател на Културно-просветен център “Начало”, заедно с търновската библиотека са подготвили събитието в старата столица.
“Книгата е писана в продължение на 8 години, през които натрупвахме количествените данни за есенциално проникновение относно същността и смисъла на българското Слово. Културата се съдържа в науката, изкуството и просветата, която един народ е проявил в своето съществувание. Братята Кирил и Методий създават не само българската азбука и книжнина, но общоевропейска цивилизация, сътворила свой уникален облик и постижения, които са водещи в световен план. Нашият “Слънчев буквар” съдържа насоки за работа за изследователи, научни специалисти, лингвисти, историци и родолюбци и е ценно помагало за изучаване на българските букви и думи за малки и големи”, посочват авторите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново