Книга на свищовлийка в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

Публикувано на пт, 19 февр. 2021
144 четения

Второто преработено издание на “Свищовски родови хроники” на д-р Мария Тошева е включено в каталога на Конгресната библиотека на САЩ, съобщи нейният син Лъчезар Тошев.
Миналата година, през месец май, името на д-р Тошева за първи път беше вписано в престижния каталог с книгата,посветена на първия министър на просвещението д-р Георги Атанасович.
Чрез двете си книги д-р Тошева успява не само да съхрани родовата памет на Свищов, но и да я популяризира извън границите на страната ни. Паметта за свищовлиите живели, работили и се борили за сбъдване на мечтите си ще бъде запазена под формата на този книжовен паметник.
Той е и паметник за усилията на авторката, успяла да събере и запази от забравата на времето имена, снимки, истории и съдби на над 2000 свищовлии.
Д-р Мария Тошева е родена в Свищов на 11 април 1937 година. Семейството ѝ води корените си от старите свищовски родове, играли активна роля във Възраждането и в строителството на съвременна България. След завършване на своето начално и гимназиално образование в Свищов, д-р Тошева следва медицина във ВМИ – София, и завършва през 1961 година. По разпределение е назначена като епидемиолог в СЕС Свищов, а след две години ординатор във Вътрешно отделение на Районната болница в града. От 1969 година е рентгенолог с придобита специалност през 1973 година. От 1976 година до пенсионирането си е завеждащ рентгеновото отделение в свищовската болница.
Проучванията, които прави на свищовската история и свищовските родове, намират израз в съставянето и публикуването на няколко книги на тази тема. През 2004 година е издадена книгата “История на здравеопазването в град Свищов”. Следва първото издание на книгата “Свищовски родови хроники”, издадена през 2011 година. Третата ѝ книга, публикувана през 2017 година, е посветена на докторската дисертация на д-р Атанасович “Теза за докторат по медицина”, представена и защитена на 17 юни 1848 година в Парижкия факултет по медицина, към която има подробна биографична справка от съставителката за семейството на д-р Атанасович.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново