Китайски доброволци разкриха пред великотърновци тайните на калиграфията

Публикувано на чт, 28 юни 2018
265 четения

Тайните на калиграфията разкриха пред великотърновци доброволците от Института “Конфуций” Бу Юендзюн, Уан Хан, Ю Цин и Фу Дзяжуей. Те организираха специална работилница в Седмицата на китайската култура, която се проведе под мотото “Магията на поднебесното царство” в Художествената галерия “Борис Денев”. Събитията бяха организирани от Институт “Конфуций” при ВТУ заедно с галерията и Общината.
Калиграфията е изкуство на сътворяване на красиви или елегантни писмени знаци. Бу Юендзюн разказа, че самата дума буквално означава красиво писане и преди появата на книгопечатането, което е едно от важните китайски изобретения, калиграфията е била задължителна при написването на книги. Това изкуство се заражда в Китай още в най-древни времена. Първоначално красивите знаци са били изписвани върху кости. Първата правописна реформа е от времето на император Цин, който управлява Китай около 240 година преди н.е. Той въвежда еднакво изписване на красивите знаци във всички краища на страната.
Днес съществуват няколко стотин хиляди знаци, но обикновените китайци знаят не повече от 5000 йероглифа, които са им достатъчни, за да четат и пишат.
Бу Юендзюн поясни, че за усвояване на изкуството на китайската калиграфия е необходимо да се премине през няколко етапа. Като начало трябва да се научи как правилно да се държи четката и да се размесва мастилото. После се продължава с практикуване на изписване на чертите, като се следват с четката чертите на вече изписани йероглифи, копиране на известни образци на калиграфия чрез копирна хартия, научаване на вдигане на китката и лакътя при изписването на чертите за изписване на средни или по-големи йероглифи, практикуване, практикуване и практикуване. Освен това, при калиграфията линията на изписване на йероглифите трябва да е непрекъсната.
В калиграфията се използва твърдо мастило, което се разтваря с вода върху специален камък. Четките, с които се пише, са от бамбук и конски косъм. Пише се върху специална оризова хартия, която попива бързо.
Във времето на императорски Китай калиграфията е била използвана като важен критерий в подбора на официални чиновници. За разлика от другите визуални художествени техники, всички черти в калиграфията са определени и неизменяеми, което изисква внимателно планиране на бъдещия надпис и стриктно изпълнение. А това всъщност са качествата, които са много важни за едно официално лице или чиновник.
При претворяването на писмени знаци в красив и изящен стил е много важно придържането към определена структура на йероглифите, но в същото време интерпретирането на тази структура може да бъде съвсем творческо. Изразяването на хуманитарно въображение и подход в рамката на безличните закони и правила също е положителна черта, която е високо ценена за представител на администрацията.
За китайците калиграфията е упражнение за ума, което кара ума и тялото да се координират, за да бъде избран най-добрият стил за изразяване на съдържанието на текста. Това изкуство помага за физическото и духовно равновесие на човека. Историята доказва, че много калиграфи се радват на дълголетие.
Весела КЪНЧЕВАр сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново