Килифарево празнува с пленер, хоротека и авто-мотоизложение

Публикувано на вт, 20 Авг. 2019
827 четения

С деветото издание на Детската академия по изкуствата ще бъде открита седмицата, посветена на празника на Килифарево. Тази година пленерът, който ще бъде открит на 26 август от 10 часа, има малко по-практическа насоченост, поясни кметът на балканското градче Димитър Събев. Художникът Иван Додов, който от години работи с децата, този път ще им постави задача да нарисуват новоремонтирания мост над река Белица, изграден преди 150 години от ученик на майстор Колю Фичето. Малките творци ще трябва да направят и пластики за магнитчета със сюжети от Килифарево. Гергана Пенова от Младежкия дом във Велико Търново ще разкрие на по-големите тайните на керамиката и нейната украса. Пленерът ще бъде закрит на 29 август с кулинарна изложба, в която ще се включат родителите на децата. Очаква се и тази година интересът към арт събитието да е голям и в него да се включат най-малко 50 деца.
Празничната програма продължава с премиера на Детския театрален състав. На 29 август малките големи актьори ще представят своя постановка в салона на читалището. На следващия ден от 19,00 часа на площада в Килифарево ще се извият кръшни хора по време на хоротеката “Фолклорна плетеница”. Водеща роля в надиграването ще имат танцьорите от великотърновския клуб “Плетеница” с ръководител Николай Корчев.
Кулминацията на тържествата е в събота, 31 август. Програмата ще започне с детски футболен турнир на стадиона в града, в който ще се включат четири отбора.
От 10 часа на площада ще бъде даден старт на петото издание на конкурса за хумористичен фолклор “Усукано по килифарски”. Миналата година в него участваха над 500 самодейци, припомни килифаревският кмет. Представители на Етнографския комплекс “Етъра” ще покажат на килифарчани и гостите на града как се правят габровски гайтани, но усукани по килифарски. Двата музея – на техниката в Младежкия дом и Историческият, ще бъдат отворени и достъпът до тях ще е свободен. Кметът съобщи още, че същия ден в града ще има миниизложение на леки автомобили, мотоциклети и велосипеди.
От 19 часа е официалната част, която ще започне с водосвет, ще има приветствие на кмета, патриотичен танц ще представят децата от местното училище, а Представителният ансамбъл на въоръжените сили на България, който ще гостува за втора година в Килифарево, ще зарадва всички със своя програма.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново