Картини с коне показва художничката Михаела Георгиева

Публикувано на ср, 7 апр. 2021
247 четения

Художничката Михаела Георгиева представя своя авторска изложба от живописни платна с коне в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. В нея е застъпена вечната духовна връзка между човека и природа, както и голямата детска любов на авторката към благородното животно. Експозицията ще радва посетителите на културната институция до 16 април.
“Едва 5-годишна, Михаела е пленена от красотата и грацията на съседската кобила и всяка среща с нея раздухва любовната искра в детското съзнание – жажда за опознаване и общуване с конете. Шансът ѝ да живее в близост до конната база в Арбанаси ѝ дава възможност да се запознае на място с живота на конете. Там получава и първия си урок по езда… Тогава конят става най-верният сподвижник и вдъхновител за нея”, казва за авторката художникът Руси Русев.
През 2008 г. Михаела завършва художествена паралелка в СОУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица. Там тя се изгражда като творец, участвайки активно и във всички училищни изобразителни прояви. За успехите си получава множество грамоти и награди, а на 13-годишна възраст подрежда първата си самостоятелна изложба в галерията в Г. Оряховица. Георгиева продължава обучението си в специалност “Педагогика на изобразителните изкуства” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, където по-късно специализира “Стенопис”. По програма “Еразъм” посещава Литва, където има възможност да обмени опит и разшири своя изобразителен кръгозор. След завършване на висшето си образование през 2012 г. прекарва 2 години в Белгия, попадайки в интересни творчески среди, благоприятни за развитието ѝ. В района на Антверпен, където живее тогава, кипи богат художествен живот – изложби, пленери и срещи. Там тя се включва да работи и за холандското сдружение “Paard Verzameld”, което има интерес предимно към художници, изобразяващи коне. Михаела участва в няколко съвместни изложби в Белгия, пътува често до Франция и Люксембург, а в Холандия посещава лекции при преподавател в Кралската академия на изкуствата. Нейни творби са притежание на частни колекционери и ценители от Австрия, Белгия, Литва, Румъния и други държави по света. След завръщането си в България през 2016 г. за известно време художничката прекъсва любимата си дейност, но сега отново продължава да твори.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново