Известният журналист Румен Стоичков представя две свои книги във В. Търново

Публикувано на ср, 8 сеп. 2021
120 четения

Известният столичен журналист Румен Стоичков, който е с успешна 30-годишна кариера в БНР, представя две свои книги във В. Търново. Днес – 8 септември, в 17,30 ч. той ще се срещне с великотърновската публика в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Пред гостите на събитието авторът ще говори за репортажите си от България, включени в сборниците “Ожаднялата река” и “По билото на миналото”.
В текстовете на своите досегашни книги Стоичков разказва за безсмъртните 101 въстаници от Бяла черква, за незабравените сълзи на Плаково, за правосъдието на Хайдут Велко и Кара Михо в Руховци, както и за наследството на Княз Батенберг в Тодювци. В творбите му присъства лексиката на обикновените хора, разказващи местните предания и легенди, характерните обичаи, хипотезите за произхода на името на съответното селище, местоположенията му, историите на църквите, училищата, читалищата и войнишките паметници, причудливите наименования на околните върхове, местности и рекички. Всеки текст е умишлено лишен от художествена измислица, защото авторът държи на правдивостта. Разказите са придружени от негови снимки, направени на място, сред красотата на родната природа, по улиците и мегданите, край старинните къщи, в черквите и параклисите, при етнографските сбирки, сред хората, без които тази национална памет би била безвъзвратно загубена. Тя обаче е факт в поредицата творби “Преди забравата”, “Из стръмнините на България”, “Някъде там”, “Сърце на длан”, “Ожадняла река” и “По билото на миналото”.
Румен Стоичков е роден в София. Завършил е Българска филология и История в СУ “Св. Климент Охридски”. Той е носител на повече от 15 награди за журналистика, най-престижната от които е Годишната награда на СБЖ, присъдена му през 2007 г. за репортерско разследване. Стоичков е дългогодишен водещ на предаването “Нощен хоризонт” по БНР, зад чийто микрофон е бил към 1300 пъти. Гости в студиото му са били стотици именити сънародници, чиито гласове са част от богатството на “Златния фонд” на Радиото. Като репортер е автор на близо 2 хил. репортажа, излъчвани предимно в предаването “12+3”, в които е разказвал за радостите и неволите в живота на българина – там, в малките изчезващи селца, обвеяни от забрава и пълни с доста непозната, но богата история.
Събитието в старата столица се организира от издателство “Изток-Запад” и Община Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново