Изследователи от 7 държави идват на конференция в библиотеката

Публикувано на ср, 14 Ное. 2018
168 четения

Изследователи от 7 държави ще пристигнат в Народна библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново за участие в 17-ото издание на Национална научна конференция с международно участие “Библиотеки – четене – комуникации”. Форумът ще се проведе на 15 и 16 ноември и обхваща теми в областта на библиотечните и информационни науки, книгознание, литературна история, печатните комуникации и медиите. Посветен е на 190-годишнината от рождението на отец Матей Преображенски и на темата за детската книга и четенето в ранна възраст. Събитието ще премине под патронажа на кмета на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов. Организира се с финансовата подкрепа на Фондация “Глобални библиотеки-България”.

54 доклада от 64 участници ще бъдат представени на конференцията. Основният панел е посветен на отец Матей, като в 22 доклада ще бъдат проследени животът и делото на видния възрожденец. За традиционния форум на търновската библиотека ще пристигнат гост-лектори от САЩ, Русия, Франция, Сърбия,  Полша и Гърция. Сред тях има представители на държавния университет в Орегон, библиотеката в Ниш,  библиотечния факултет на Института за култура в Санкт-Петербург и др. В четвърта сесия  НБ “П. Р. Славейков” да представи постиганите резултати по проектите “G-Bоок” и “MobiDig”, финансирани по Еразъм+.

Съпътстващата програма на конференцията също е много наситена от прояви.  С лекцията “Нашата Европа – стари култури и нови предизвикателства” ще гостува Президента на Р България мандат 1997-2002 г-н Петър Стоянов. Предвидени са още представяне на книгата „Бащата на Паганини“ с автор Елизабета Георгиев,  изложба- графики на проф. Никола Хаджитанев – илюстрации към книгата „Приказки“ от Матей Преображенски и изграждане на ефективно онлайн присъствие чрез проект на Google “Дигитален гараж”

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново