Изложби и конференции планува Регионалният исторически музей за своята 150-годишнина

Публикувано на пн, 15 февр. 2021
230 четения

Две научни конференции и няколко изложби планува Регионалният исторически музей във В. Търново през тази година по повод своята 150-годишнина. Събитията ще бъдат съобразени с пандемичната обстановка и с тях тържествено ще бъде отбелязан празникът на културната институция, сподели д-р Иван Църов, директор на музея в старата столица.
Едната конференция е свързана с живота и делото на първия търновски патриарх Йоаким I Български. Тя ще се проведе съвместно с музея в Русе, тъй като, преди да дойде в Търново, Йоаким основава Ивановските скални манастири край река Русенски Лом. Тази конференция ще бъде за по-тесни специалисти, занимаващи се с духовното битие на българина от този исторически период. Към края на годината се предвижда организирането и на една по-голяма национална конференция. Тя ще събере редица специалисти, работещи в сферата на българската история.
“Почти всички български историци обичат В. Търново и с удоволствие посещават старата столица. Всеки има какво да разкаже за своите нови изследвания, така че такива събития винаги се радват на голям интерес”, каза д-р Църов.
Една от изложбите, които се предвиждат през тази година, е свързана с подготвяния луксозен каталог с 250 от най-интересните експонати на музея. Тя има за цел да представи на живо всички тези артефакти от различните хронологически периоди, включени в експозициите на РИМ.
Ръководството на институцията предвижда и съвместна изложба с филиала на Националния археологически институт с музей при БАН във В. Търново. Експозицията ще е посветена на проучванията и откритията на Трапезица през всички изминали години, които започват непосредствено след Освобождението през 1879 г. и продължават в днешни дни. От РИМ планират няколко изложби на таблата пред Факултета по изобразително изкуство във В. Търново, които според д-р Църов се радват на най-голяма популярност и са най-образователни за великотърновци и гостите на града. И тази година ще се заложи на успешната инициатива – “Музей в куфар”. Пътуващата изложба запознава учениците и децата от детските градини с експонати от съкровищницата на РИМ.
Регионалният исторически музей тази година ще продължи с археологическите разкопки. Финансирането от Министерството на културата е в по-голям размер, което ще даде възможност да се работи повече време на терен. Музейните специалисти ще се включат и в проучванията на трасето на магистрала “Хемус”, по което има регистрирани над 10 археологически обекта от различни исторически периоди, допълва д-р Църов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново