Изложбени зали отварят врата за посетители

Публикувано на ср, 27 май 2020
227 четения

Въпреки че Изложбените зали бяха затворени, творците не спряха да рисуват и направиха градската среда още по-привлекателна.

Изложбени зали “Рафаел Михайлов” отварят врата за посетители на 8 юни. Почитателите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на изложбите “Акварел” на Ваня Попова, интернационалния проект “Магията на Краков” и представителната изложба на арт фюжън фестивала “Родина на кръстопът”.
“Акварел” е първата нова изложба, която показваме след изтичане на извънредното положение. В залите са изложени и две стари експозиции, които не можаха да бъдат разгледани заради временното спиране на работа”, каза Мариета Маринова, организатор на Изложбени зали.
Те бяха открити през месец март. Това са експозициите “Магията на Краков” и “Родина на кръстопът”, която е представителна изложба на арт фюжън фестивала с куратор Иван Василчин, допълни Маринова.
“Акварел” включва творби на Ваня Петрова. Художничката израства в Благоевград и завършва НХГ “Св. св. Кирил и Методий” с профил “Изобразително изкуство”. Продължава образованието си в ППИ “Св. Иван Рилски” в Дупница със специалност “Педагогика на изобразителното изкуство”. Вече 22 години живее в Русе. Член е на “Дунавска задруга на майсторите на народни художествени занаяти”. Участвала е в няколко изложби.
“Магията на Краков” е интернационален проект-изложба с участието на над 26 автори от Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България, Канада, САЩ и Ирак.
Куратор на изложбата е Лешек Жебровски, арт директор на галерия “Лабиринт 2” в Краков.
“Родина на кръстопът” представя творби на сто художници от български произход, живеещи в чужбина. Неин организатор е Иван Василчин, който живее в Стар Бешенов в Румъния. Творбите в експозицията включват живопис, графики и скулптури, създадени на пленерите, организирани от Василчин и неговата фондация “Родина на кръстопът” през последните 14 години. В тях са участвали български творци, живеещи в Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Германия и САЩ. В експозицията от 160 творби има и гостуващи художници от Индия, Полша, Франция и Нидерландия.
Всички посещения в Изложбени зали ще се извършват при стриктно спазване на здравните и хигиенните изисквания. Посетителите трябва да бъдат с предпазни маски, а при влизане в сградата ще се извършва задължителна дезинфекция. Придвижването ще става при спазване на необходимата социална дистанция.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново