Изложбата “Музика в тишината” представи на великотърновци Ваня Панайотова

Публикувано на вт, 14 май 2019
266 четения

Една изложба, която развълнува ценителите на изкуството във В. Търново, представи художничката Ваня Панайотова. Експозицията под наслов “Музика в тишината” показва последните творчески търсения на авторката. Платната бяха подредени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
Според специалистите живописта на художничката е втора реалност – от тъмнината изплуват топли и приказни образи, долита музика. Картините ѝ издават чистотата на възприятието и интерпретацията, оригинален стил, вълшебност. “Картините на Ваня са имагинерни, те са от втората реалност. В тях са свързани артистичните изяви в различни изкуства – музика, театър, карнавали, маскени балове, образи от приказките. Те са една малка вселена, изградена с въображение и фантазия. Това говори за богатия вътрешен свят на авторката – богат, но неповторяем. Платната са заредени с емоция и веднъж са лирични, а друг път – напрегнати”, каза при откриването на изложбата проф. Христо Цацинов от Великотърновския университет.
Ваня Панайотова е от В. Търново и е възпитаник на търновската алма матер, където през 1991 г. се дипломира в специалност “Графика”, а неин водещ преподавател е проф. Никола Хаджитанев. Тя е автор на илюстрации към детски книги в BOSILKOFF PUBLISHERS, сред които “Вълшебната книга”, “Приказки в картинки”, “365 приказки от цял свят” и др., станали особено популярни сред българските читатели. През годините художничката има няколко самостоятелни изложби. Нейни картини притежават колекционери от България, Холандия, Германия, САЩ и др.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново