Изложбата “Магията на акварела” бе открита онлайн в Художествена галерия “Борис Денев”

Публикувано на пт, 13 мар. 2020
405 четения

Изложбата “Магията на акварела” стана поредното културно събитие във В. Търново, чието откриване бе направено онлайн. Експозицията, включваща 23 акварелни картини на изявенияттърновски художник Димитър Бонев, е подредена в Художествената галерия “Борис Денев”. Творбите представи директорът Николай Сираков. На откриването присъстваха синът и снахата на автора, с чието съдействие се осъществява събитието. Изложбата е ретроспективна и е посветена на 100-годишнината от рождението на Димитър Бонев.
“Художникът е роден в дупнишкото село Червен бряг. Завършва Художествена академия в София. По време на бомбардировките над София през 1944 г. той пристига във В. Търново и целият му творчески път преминава в болярския град. Тук попада в средите на местната бохема и се жени за красивата търновка Пенка Рачева. През 1945 г. е мобилизиран като военен художник в Българската армия и взема участие във Втората световна война. През 1948 г. заедно със свои колеги основава групата на търновските художници, като участва активно в ръководството и изявите ѝ. Умира през 1998 г. в старата столица, като оставя душата, сърцето и таланта си в красивия град край Янтра”, каза на откриването Николай Сираков.
Изложбата ще остане на разположение на великотърновци и гостите на града вероятно поне до края на април. Посещението в галерията ще става със специален пропускателен режим, за да бъдат спазени изискванията, наложени във връзка с епидемичната обстановка. При прием на големи групи хората ще бъдат допускани поетапно. Взети са всички необходими мерки за дезинфекция и ограничения в достъпа до галерията, информира Сираков.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново