Изложба възражда спомените за Радиозавода

Публикувано на пн, 19 апр. 2021
1464 четения

Фотографска изложба, посветена на Радиозавода, ще възроди спомените за най-голямото предприятие в региона преди години, в което работеха близо 5000 души. Тя ще бъде част от проявите в инициативата “Фоайе на книгата с автограф”, което се провежда в старата столица.
Снимките за изложбата са били открити миналата година в административната сграда на Радиозавода. Част от тях са били надлежно съхранени в албуми, други са били разпилени по пода в безобразно състояние, съсипани от хора, които са търсили нещо ценно в постройката, съобщи фотографът Мирослав Цветанов. Всички фотоси са от периода 1960-1984 г.
“Идеята се превърна във факт със съдействието на доц. Калина Иванова и д-р Иван Александров от РНБ “П. Р. Славейков”. Решихме, че трябва да запазим спасеното от огромния архив на това предприятие, защото така съхраняваме една важна част от историята на града, та дори и на държавата”, сподели Цветанов.
Фотосите са над 1000, като част от тях ще бъдат показани в 27 табла по време на изложбата – тези, които са вече уточнени и датирани. Любопитните снимки със сигурност ще бъдат интересни за всички великотърновци, тъй като в града едва ли има семейство, което да няма близък, свързан с Радиозавода.
Няколко са основните сюжета в експозицията. Единият е посветен на известни личности, които са посещавали Радиозавода. Сред тях са бившите първи партийни и държавни ръководители Тодор Живков и Пенчо Кубадински, министри, делегации от бившия СССР, кинозвезди, естрадни изпълнители и др. Другият аспект е посветен на хора, работили в завода, на трудовата атмосфера, битовата дейност и т. н. Част от фотосите ще представят и специалното производство в завода, посветено главно на задоволяване на нуждите на Варшавския договор за електронно оборудване – радиостанции, локатори и др. съоръжения за военна техника.
“Обърнато е внимание и на едно значимо събитие в производството на телевизионни приемници в България – цветния телевизор “Велико Търново – 84”. Успяхме да намерим кадри, показващ екипа, който е разработил и създал този телевизор, както и кадри от поточните линии на производството”, заяви Мирослав Цветанов. Над един милион са произведените телевизори от тази серия, които навремето бяха престижна част от всяко домакинство.
След изложбата снимките ще останат на съхранение в Регионалната библиотека. Те ще послужат и за реализацията на една по-мащабна идея – с помощта на Държавния архив да бъде направен документален филм, който да покаже не само документални кадри, но и да включва разкази на хора, свързани с предприятието – работници, ръководители и др.
С помощта на колекционера Богомил Велчев пък на изложбата ще бъдат представени близо 20 радиоапарата, които онагледяват историята на завода, сред които юбилейни екземпляри и първия апарат, произведен в стария радиозавод през 1963 г.
Откриването на изложбата е на 21 април (сряда) от 17 ч. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, а експозицията ще остане там до 20 май.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново