Изложба в залите “Рафаел Михайлов” беше открита онлайн

Публикувано на чт, 12 Мар. 2020
469 четения

Заради забраната за провеждане на мероприятия със струпване на много хора, международната изложба “Родина на кръстопът” бе открита онлайн. Картините на над 60-те автора от различни държави бяха подредени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и представени с излъчване на картина и звук в интернет.
“Много съм тъжен за случващото се. Този път съдбата не е благосклонна и не можем да направим откриването по обичайния начин, но се опитваме да използваме всяка възможност, за да стигне това изкуство до публиката”, каза организаторът на изложбата Иван Василчин.
Със своя емоционален текст, който прочете по време на виртуалната разходка сред над 150-те картини, съорганизаторът проф. Владимир Аврамов от Великотърновския университет допълнително спомогна за интересното представяне.
“Единни в многообразието – не е ли това девизът и на обединена Европа, голяма част от която е представена тук, в една от най-старите европейски столици. Синергията на музика и визуални изкуства е достатъчно осезаема, за да заличи съзнателно или несъзнателно наложените граници между личности, поколения или стилове”, каза професорът, въвеждайки зрителите в изложбата.
“Родина на кръстопът” е представителна изложба на международния “Арт фюжън фестивал”. Платната са създадени в периода 2013-2019 г. В експозицията са включени творци от България, САЩ, Индия, Германия, Франция, Холандия, Румъния, Унгария, Гърция, Сърбия и др. Голяма част от тях са български художници, творящи в България и чужбина, а останалите – чуждестранни гости. Организатори на изложбата са Сдружение “Български културен форум “Родина на кръстопът”, Факултет по изобразително изкуство при ВТУ и Община В. Търново, като изложбата е част от Културния календар на старата столица.
Николай ВЕНКОВ
сн. интернет

loading...
Пътни строежи - Велико Търново