Изложба в читалище “Надежда” представя част от първата картинна сбирка в Търново

Публикувано на пн, 3 юни 2019
72 четения

Изложба с 8 живописни платна на търновски художници бе открита в Народно читалище “Надежда 1869”. Те са част от първата картинна сбирка в града, датираща от 1934 г. Пейзажите и портретите, рисувани с маслени бои, са били подарени на културната институция от авторите, творили през 30-те години на 20 век. През 1955 г. е извършена реорганизация и картините са дарени на градската художествена галерия.
“Изложбата е част от инициативите, посветени на 150-годишнината от създаването на читалището. На 7 юни програмата ни продължава с две изложби от старопечатния фонд на НЧ “Надежда 1869” и читалище “Зора – 1869” – село Дичин. Ще представим и майсторски изделия на Клуба по битова култура. Очакваме дори гости от Гърция, с които да споделим празника”, разказа арх. Донка Колева, председател на читалище “Надежда”.
“Много от авторите в тази експозиция имат съществен принос за създаването на картинна галерия в старата столица. Художниците поставят началото на събирателната дейност в града. Тодор Кръстев, който е един от представените в изложбата творци, е човекът, привлякъл като учител в читалището Борис Денев”, поясни в представянето на експозицията Николай Сираков, директор на Художествената галерия “Борис Денев”.
Изложбата ще може да бъде разгледана в делничните дни до 6 юни включително. В нея са включени творби на Тодор Кръстев, Георги Попов, Иван Миланов, Василка Еврова, Никола Танев, Стоян Василев, Иван Христов и Атанас Велев.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново