Изложба със сериграфии подредиха в Богословския факултет на ВТУ

Публикувано на чт, 3 Окт. 2019
98 четения

Богата арт колекция от сериграфии на преподаватели от пловдивската Национална художествена гимназия “Цанко Лавренов” гостува до края на октомври във ВТУ. Експозицията може да бъде разгледана в Зала 13, корпус 11 на Православния богословски факултет. Те са организатори на изложбата заедно с НХГ и Община Пловдив.
Графичните произведения са собственост на Ателието по сериграфия към училището, създадено през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска асоциация за съвременна графика и печат, асоцииран член на FESPA. Творбите са печатани от 2012 г. до септември 2019 г., като всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия с висококачествени материали. Колекцията обхваща широко разнообразие от жанрови разновидности, теми, мотиви и творчески подходи. Сред участниците в изложбата са художниците Светлозар Чавдаров, Ангел Китипов, Атанас Камешев, Антония Фингарова, Борис Богданов, Вида Щипкова, Димитър Келбечев, Кети Цънцарова, Костадин Отонов, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Полина Тодорова, Траян Добрев и Христо Жеков.
Сериграфският печат има особено място в историята на графиката. Той се разполага в динамична обвързаност между изящното и приложното изкуство. Самото понятие сериграфия е въведено в САЩ през 1940 г., за да обозначи отделянето на художествения ситопечат в противовес на търговския. Отпечатването става със значителна дебелина на слоя мастила върху текстилни тъкани, синтетични материали, хартия, картон, пластмаса, стъкло с помощта на мрежа, опъната върху ситорамка, върху която е изготвен шаблон на образа, който ще се печата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново