Изложба с репродукции на Рембранд ще гостува в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
206 четения

Богат културен афиш за предстоящата 2023 г. ще предложи на своите посетители Художествена галерия “Недялко Каранешев” в Г. Оряховица. Програмата включва традиционните вече изложби “Зимен салон”, “Любов и вино” в навечерието на 14 февруари, “Жената като вдъхновение” за 8 март, представянето на “ГоАрт” и експозицията на пленер “Живописатира”.
Сериозно присъствие ще имат наложилите се напоследък училищни изложби, които ще включват творби на ученици от ОУ “Иван Вазов”, СУ “Георги Измирлиев” и СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица, а за месец април е предвидена експозиция с работи на участниците в ателие “Екслибрис” към ХГ “Недялко Каранешев”. През годината ще се осъществят и много самостоятелни изложби на различни автори от цялата страна и чужбина.
Първата изложба за годината, която се открива на 10 януари, представя Марко Беничи – световно име във фотографията. Втората международна изява в горнооряховската галерия е “Пинокио”. Тя ще гостува през есента и ще представи творби от конкурса, организиран от Асоциацията на италианския за екслибрис и община Бодио Ломнаго, близо до Милано, в който участват световни имена в графиката от цял свят. През месец септември се очаква и изложба от репродукции на Рембранд, която ще го представи предимно като график.
Кураторски проект на художника Росен Станоев от Варна ще представи през лятото автори от морската ни столица и от страната и ще включва живопис, пластика, графика на различни творци с национална значимост. През месец август ХГ “Недялко Каранешев” ще покаже фотоизложбата “От България до Германия” на родената в Г. Оряховица Петя Петрова, която е позната и като художник. Другите автори, родени в региона, които ще се изявят в родния си град през 2023 г., са Николина Джановска, преподавател по Графика във ФИИ на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, и музикантът по образование и преподавател по Изобразително изкуство Десислава Вълева. В края на месец ноември се очаква и първата самостоятелна изложба на Деница Александрова, уредник на Художествената галерия в Г. Оряховица.
Въпреки че графикът с изложби е пълен, културната институция е готова да предложи домакинството си на литературни срещи, музикални изяви и други събития. Сред тях са награждаването на победителите от конкурса в памет на 150-aта годишнина от смъртта на Левски и рубриката “Срещи в сряда”, представящи автори от цяла България.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново