Изложба с емблематични японски гравюри на популярни автори гостува във В. Търново

Публикувано на чт, 16 Ное. 2023
174 четения

Изложба с 20 емблематични японски гравюри укийо-е на най-популярните автори като Кацушика Хокусай, Утагава (Андо) Хирошиге, Судзуки Харунобу, Китагава Утамаро и др. гостува във В. Търново. Експозицията проследява развитието на жанра във времето и ще бъде представена в Художествена галерия “Борис Денев” в старата столица от 22 ноември до 17 декември, а официалното ѝ откриване ще е на 21 ноември от 18 ч.
Сцените с красиви жени и драматично представените актьори ще отведат посетителите към завладяващите пейзажи на Хирошиге и Хокусай. По повод 190-годишнината от излизането на пазара на една от най-популярните серии – “53 спирки по пътя Токайдо”, са представени няколко гравюри от нея, заедно с пейзажи от серията “Тридесет и шест изгледа на планината Фуджи” на Хокусай. Акцент от най-известната серия, посветена на Фуджи, планината с голямо културно и религиозно значение за японците, е “Под вълната от Канагава”, посочват организаторите от Националната галерия в София, от чиято колекция са творбите.
Изложбата е част от съпътстващата програма към изложбата “Японската гравюра укийо-е в българските колекции” в Квадрат 500, в която са представени над 140 произведения. Тя се реализира от Националната галерия и Посолството на Япония в България, съвместно с ХГ “Борис Денев” в старата столица и със съдействието на Община Велико Търново. Изложбата, с куратор Златка Димитрова, е включена в програмата на 34-те Дни на японската култура през 2023 г.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново