Изложба разказва 150-годишната история на читалището в Самоводене

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
271 четения

Изложба по случай 150-ата годишнина на НЧ „Извор“ в Самоводене бе открита пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на старата столица. В нея са включени близо 120 снимкови и текстови материала, показващи най-съществената част от читалищния живот във великотърновското село.
„Преди 150 години искрата на това любородно дело е запалена от Матей Преображенски, човекът, който свързваме винаги с книгата и словото. Той е популяризатор и разпространител на знание в онези тъмни години и днес ние се гордеем като негови последователи, както и като следовници на Стефан Кънев Водски – учредител и радетел на читалищното дело в Самоводене. Тези хора и днес заслужават уважение и преклонение, защото съхраниха у нас родолюбивото чувство към традициите, към словото, към фолклора и театралното дело“, каза при откриването на изложбата Иван Александров, зам.-директор на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица, който благодари за съдействието на Георги Чукуров от Община Велико Търново и на екипа от библиотеката, издирил и обработил старите фотографии, и подготви анотациите към снимките. Александров припомни, че с читалището в Самоводене са свързани и две емблематични фигури на българския театър и кино. На неговата сцена са излизали актьорите Стефан Гецов, в спектакъла „Хъшове“ преди 45 години, и Петър Слабаков – преди 40 години.
Изложбата ще остане подредена пред Факултета по изобразително изкуство във В. Търново до 8 ноември.
Малко по-късно, в Деня на народните будители, във фоайето на НЧ „Извор“ бе открита мемориална плоча на неговия основател Стефан Кънев Водски, а след това се проведе и заключителния юбилеен концерт, със специалното участие на народната певица Калинка Згурова и ПФА “Искра” от В. Търново.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново