Изложба превръща домовете в галерии

Публикувано на вт, 20 юли 2021
326 четения

Всеки жител на В. Търново, Габрово и София може да превърне дома си в галерия, а самият той да стане куратор на експозиция със съвременно изкуство. От 15 юли до 20 октомври общо 30 души в трите града имат възможността да бъдат домакини на мобилната изложба “Окупираме дома ти”. Тя е резултат от едногодишната програма на пространство за социални и културни събития ТАМ – В. Търново “От октомври до октомври”, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”. Желаещите да приемат изложбата в дома си ще имат две седмици, в които да подредят произведенията и така да влязат в ролята на куратори. В този период домакинът може да отвори своя дом за приятели или да организира специално откриване и да покани гости, поясняват организаторите.
“Целта е да покажем изкуство в по-различна, достъпна среда. Много хора се притесняват да влязат в галерия или пространство за култура, защото не се чувстват подготвени. Ние обърнахме процеса – ти каниш артистите и изкуството в дома си, за да го почувстваш по-близко до теб”, казва Деница Милушева от ТАМ и допълва, че желаещите да приемат в дома си мобилната изложба трябва да попълнят кратък формуляр в сайта на ТАМ. Екипът ще изготви график и ще се свърже с домакините по реда на записването, за да уточнят подробностите по приемането и предаването на творбите. Гостуването на изложбата в домовете на желаещите е безплатно. Всяко едно произведение може да бъде закупено, като новите му собственици ще го получат след края на своеобразната окупация на домовете. Партньор на инициативата в Габрово е музей “Дом на хумора и сатирата”, а в София – кураторът Мартина Йорданова.
Основната тема, по която работиха авторите на творбите, е “Public vs Domestic” (“Публично срещу домашно”) – превръщането на домашното пространство в публично, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят. Пътуващата експозиция е резултат от съвместната работа на артистите Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов, Християна Йорданова, куратора Мартина Йорданова и резиденция No Point Atelier.
През месец януари т.г. ТАМ обяви отворена покана за артисти, които да участват в резиденция по ситопечат и съвместна изложба. Жури в състав Атанас Тотляков, Деница Милушева, Маргарита Доровска, Мартина Йорданова и Мирослав Живков избра петимата автори, които да работят по проекта. На следващия етап кураторът Мартина Йорданова посети ателието, в което твореше всеки един от художниците. Срещата – на живо или онлайн, позволи куратор и артист да се опознаят и да се прекрачи границата между домашното и публичното. Последва онлайн съвместна работа между художниците, куратора и No Point Atelier, а след това се проведе тридневна резидентска програма в базата в село Баланите, община Габрово, от която е резултат мобилната изложба “Окупираме дома ти!”. Последният етап е подреждането ѝ в домовете на желаещите.
Художниците Теодор Генов и Андреа Попйорданова решават да работят с текстил и да ушият знамена, след като привършат с процеса на ситопечат в No Point Atelier, и по този начин символично да окупират домовете. Вяра Бояджиева посвещава своето изображение на ситопечат на пътуването. Петър Чиновски взима за изходна точка на творбата си теста на Роршах. При него процесът често разкрива повече за интерпретиращия, отколкото за интерпретираното и тази абстракция на мисълта по темата проличава и в създаденото от Петър изображение. Християна Йорданова ползва дома и дървото като препратки към личното и публичното. Пейката, която стои на входа на къщата, но е извън тях, сякаш има за задача да свърже тези два елемента, като очертава и връзката, и границата между тях, разказва за творбите кураторът Мартина Йорданова.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново