Ивет Кайзер Смит гостува с изложба във Велико Търново

Публикувано на нд, 25 авг. 2019
105 четения

Визуалният артист Ивет Кайзер Смит представя най-новите си творби в галерия “Хеерц Тооя” в старата столица. Самостоятелната изложба е резултат от престоя на авторката в творческата резиденция ARV.International във Вишовград. Експозицията „Разходки из Велико Търново – бележки в геометрични отговори” беше открита в събота и ще гостува в галерията до 15 септември.

Ивет Кайзер Смит близо 30 години живее в Чикаго – един от най-големите градове в света планиран по Хиподамовата система. Хоризонталното му раположение в квинтесенцията си контрастира на вертикалното такова на Велико Търново,  старата столица на България. Изложбата, наречена „Разходки из Велико Търново – бележки в геометрични отговори”, е въплъщение на типологичния подход на авторката към градските външни пространства на Велико Търново. Подходът е базиран на нейните познания по математика. Тя извежда своите числа на разходка. Това не е същото като да разхождаш куче или да се шляеш с някой философ, разсъждавайки върху 2+2=4. Тя усеща, следва и най-важното, представя си къде идва ред на числата в нейната композиция. Позволява си да наруши правилата на нейните структури и да използва многобройните източници на вдъхновение, идващи от мястото, където се намира, в този случай – Велико Търново.

Най-впечатляваща страна на всяка една от творбите, представени в изложбата, е използваното в тях наслояване. Вертикалните характеристики на градското планиране във Велико Търново са представени равнинно – като карта без кривите за надморска височина. Веднъж изравнени, в композициите израстват нови групички от възвишения. Промените в архитектурната, естетическа и историческа парадигма на града са представени в творбите на Смит като въздигащи се слоеве от цветове, линии, кръгове и правоъгълници, противопоставящи се и допълващи се един друг. По същия начин както еволюцията на града е дълбоко вкоренена в разнообразието и взаимозависимостта.

Ивет Кайзер Смит през 1958 г. в Прага, Чехословакия, но живее и работи в Чикаго, Илинойс, САЩ. Бакалавърската й дисертация от 1990 г. към Южния Методически Университет в Тексас, Далас се фокусира върху скулптура и фотография и включва участие в Лятната програма Йеил, Норфълк, Кънектикът. През 1994 г. авторката завършва магистърска степен по скулптура към Университет Чикаго. Смит създава стенни геометрични абстракции, като изобретява системи за визуализиране на цифровите стойности и по-точно на поредици от числата Pi и Е с помощта на грид изображения и повторения на прости геометрични форми. Повечето от по-старите и творби са стенни изплетени конструкции от фибростъкло. През 2016 г. тя се запознава с принципа на работа на лазерната резачка и започва да работи с лазерно изрязани акрилни листи.

През 2005 г. Смит започва да работи с арт консултантски агенции, галерии и индивидуални клиенти, за да създава пространствено съобразени творби по частни и обществени поръчки. Авторката има редица самостоятелни изложби. Нейни творби са притежание на следните обществени колекции: Украински институт за модерно изкуство в Чикаго; PricewaterhouseCoopers, Ню Йорк; Асоциация на Китайските художници, Офис Биенале, Пекин; Делойт, Чикаго; Посолство на САЩ, Абуджа,  Нигерия; Музей за изкуство на гр. Елмхурст (Elmhurst Art Museum), Илинойс.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново