Иван Станков отново с номинация за наградата „Елиас Канети“

Публикувано на вт, 19 сеп. 2023
170 четения

Иван Станков отново е сред номинираните за наградата „Елиас Канети“ за книгата си „Късна смърт“. Той вече е печелил отличието през 2021 година с „Вечерна сватба”
В настоящото издание на надпреварата Станков ще се конкурира с Костадин Костадинов с „Ловецът на пеперуди“, Бюрхан Керим с „Лавандуловото момче“, Йоанна Елми с „Направени от вина“, Николай Терзийски със „Звезди под клепачите“, Елена Алексиева с „Вулкан“ и Ивайла Александрова с „Оловна тишина“, обявиха от Международното дружество „Елиас Канети“.
Избраните имена и техните творби са селектирани от общо 44 предложения, 43 от които са в раздел „Белетристика“, а едно – в „Драматургия”. Победителят ще бъде обявен на тържествена церемония в Русе в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.
Престижната литературна награда е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в крайдунавския град писател и носител на Нобелова награда Елиас Канети. Тя се присъжда на всеки две години в две категории и включва диплом, статуетка и парична награда в размер на 5 хил. лв. за белетристика и 2 хил. лв. за драматургия.
Станков е писател, литературен историк, преводач и професор по история на българската литература във Великотърновския университет. Станков е лауреат на отличието на Община В. Търново в раздел „Култура“ за 2021 г. и на издателство „Хеликон“, на литературната награда Почетен знак „Стоян Михайловски“, номиниран е за награда „Перото“ и др.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново