Историята на една песен: „Янтра“ на Морис Аладжем, написана преди половин век, живее втори живот чрез форума

Публикувано на ср, 19 сеп. 2018
1106 четения

Четирите изпълнителки на музикалната емблема на конкурса „Сребърна Янтра“ – песента „Янтра“ на Морис Аладжем, са пръснати на три континента – Европа, Америка и Африка. В края на септември, за 32-ри път от 2003 г. насам, „Янтра“ ще прозвучи на церемониите по официалното откриване и закриване на 16-я международен конкурс за млади поп изпълнители „Сребърна Янтра“. В последните 11 издания песента се изпълнява от талантливата великотърновка Ванеса Илиева – носител на Гран при`2007.

Точно преди 49 години композиторът Морис Аладжем и поетът Димитър Ценов печелят конкурса за песен на Комитета по туризъм. Тогава е модерно да се възпяват звездите, луната, морето…, а те създават песен за една река, чиято сребърна лента криволичи край хълмовете на старопрестолния Търновград.

„Янтра“ не само печели конкурса, но и бързо става шлагер. Нейна първа изпълнителка е Йорданка Христова. Малко по-късно я изпява Паша. Христова, а на „Златния Орфей“ я представят Ейсин Явшар (Турция) и Маркос (Испания).

„Това е една от най-хубавите песни, които съм изпяла в кариерата си. През 1969 г. с нея участвах и на „Златния Орфей“. За съжаление, журито не я награди, но затова пък зрителите определено я харесаха. Много бях огорчена от това, че не получи награда. Дори направих криза. Но конкурсите и наградите са едно, а вечните песни – друго“ – спомня си Йорданка Христова.

През септември 2003 г. композиторът Морис Аладжем е поканен във Велико Търново на първото издание на конкурса за млади таланти „Сребърна Янтра“. Два месеца по-рано в София той се среща с директора на новия музикален форум – Румяна Начева, и е приятно изненадан от нейното предложение.

„С радост ще предоставя моята песен „Янтра“ за музикална емблема на конкурса „Сребърна Янтра“. Щастлив съм от предложението да се изпълнява от талантливи млади певци. Тя и до ден днешен се харесва много сред хората, които са по-средно поколение и са я чували. А сега се надявам чрез фестивала, тя да се възроди един вид и отново да бъде обикната и от младите хора. „Янтра“ е сложна за изпълнение, в широк диапазон е и не могат да си позволяват всички изпълнители да я пеят. Много се надявам, позабравената моя песен да възкръсне и да се пее и след мен дори …“ – спомня си днес думите на композитора Морис Аладжем г-жа Начева.

Първата изпълнителка на сцената на „Сребърна Янтра“ във Военния клуб във Велико Търново през 2003 г. е Гергана Бурнева – възпитаник на студио „Румина“. 19-годишната тогава Гергана получава лично поздравления от композитора Морис Аладжем, заел мястото си на почетен гост на първия ред в залата. Макар днес пътят на Гери да не е свързан с музиката и тя да се радва на успешна кариера далеч зад океана, песента „Янтра“ има специално място в живота й.

През 2004 г., втората изпълнителка на „Янтра“ е 11-годишната Гергана Йовчева – също възпитаник на студио „Румина“. На юбилейното 15-то издание на „Сребърна Янтра“ миналата година Гери Йовчева беше специален гост, но тя гостува не на сцената с песен, а подреди една прекрасна изложба във фоайето на театъра. Тя е талантлив млад художник, за който музиката е едно любимо хоби.

През 2005 г. и 2006 г. Милена Димитрова от студио „Румина“ открива и закрива поредните издания с песента „Янтра“. Така, Милена записва името си в историята на конкурса като третата изпълнителка на музикалната емблема. Днес Милена е вярна на музиката и продължава да пее далеч в Мароко… в Африка.

От 2007 г., когато печели Гран при „Сребърна Янтра“, до днес неизменна изпълнителка на песента „Янтра“ е една от най-успешните певици на студио „Румина“ – гласовитата и чаровна Ванеса Илиева. Тази есен за 11-та поредна година красивата болярка Ванеса ще извиси глас и ще накара всички да аплодират неостаряващата песен на големия Морис Аладжем.

Така, за 16 години конкурсът „Сребърна Янтра“  има четири изпълнителки на своята музикална емблема, пръснати на три континента – Европа, Америка и Африка, както и безчет почитатели по целия свят, благодарение на популярността на музикалния форум и неговия канал “Silver Yantra” в YouTube, който ежегодно го излъчва директно по интернет в реано време.

След като великотърновският конкурс „извади“ песента от забрава, „Янтра“ започна да се пее и от други млади изпълнители – на други конкурси, в „Шоуто на Слави“, на концерти…. Жалко, че нейният автор не доживя да види и чуе това. Морис Аладжем почина през ноември 2004 г., малко след като изпрати от болницата в София своето послание към участниците във втория конкурс „Сребърна Янтра“. Ако беше жив, това лято Морис Аладжем трябваше да навърши 86 години.

Румяна НАЧЕВА
сн. Хр. ТЕНДЖЕРКОВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново