История за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Публикувано на нд, 21 юли 2019
147 четения

Вечната история за китайската принцеса Турандот и безсмъртната музика на италианския композитор Джакомо Пучини оживяха на Царевец. Крепостта бе преобразена в естествен декор за прочутата опера, чиято постановка бе част от афиша на оперния фестивал „Сцена на вековете”.

Спектакълът зарадва многобройната публика, пристигнала от цяла България и чужбина, за да се наслади на оперното изкуство под открито небе и на неповторимите емоции и преживявания, които фестивалът „Сцена на вековете” оставя. Изпълнението бе на  Държавна опера – Бургас, а диригент бе маестро Найден Тодоров.

В ролята на принцеса Турандот излезе Габриела Георгиева, а Валерий Георгиев пресъздаде принц Калаф. Ролята на Лиу изпълни Мария Цветкова-Маджарова, а Пинг, Панг и Понг бяха Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров. Режисьор е Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова. Участваха също солисти, хор и оркестър на Бургаската опера.

Още пет впечатляващи заглавия са включени в афиша на фестивала „Сцена на вековете 2019″. На откритата сцена на Царевец на 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперетата „Теменужката от Монмартър“ на Имре Калман. На 3 август Държавна опера-Русе ще гостува с операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини, а шедьовъра на Джузепе Верди – „Симоне Боканегра“, на 10 август ще покаже Театрално-музикален продуцентски  център – Варна. На 30 август ще е симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров. Финалът на сезона ще е на 3 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Продукцията е на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“.

IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е организиран от Община В. Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.  Събитието е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.

Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново