Интернационалната изложба “Магията на Краков” представя 30 европейски автори

Публикувано на пн, 16 Мар. 2020
129 четения

Интернационалният проект-изложба “Магията на Краков” представя във В. Търново 30 автори от Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, Канада, САЩ, Ирак и България. Експозицията е подредена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и показва произведения от различни видове и жанрове на изобразителното изкуство. Колекцията включва живописни творби, изпълнени в маслена или акрилна техника върху платно или хартия, акварели, скулптури от смола и бронз, колажи, арт стъкло, дигитално отпечатани творби и филми/инсталации.
“Изложбата “Магията на Краков” има своя история, започнала преди 2 г., като прекрасно намерение на Лешек Жебровски, галерист и куратор от Краков. По време на своето трансгранично пътуване, продължило хиляди километри, тази идея увлича след себе си нови и нови артисти, които я възприемат като своя мисия и прибавят свое послание. Участващите в проекта 30 автори са били в Краков по различно време. Повечето от тях не се познават и заедно, чрез творбите си, изграждат не една, а няколко паралелни реалности извън времето и пространството. Всеки от тях става посланик на изкуството, пренасящ своя дух, вписан или вграден в творбата си. Късче пренесена и запазена магия, дар, който всеки зрител отнася със себе си”, каза куратора на изложбата за България – ас. д-р Николина Джановска, преподавател в Катедра “Графика” на ВТУ.
Всички творци и техните произведения, включени в експозицията са вдъхновени от културната столица на Полша – Краков. Изложбата е пътуваща и посещава местата, откъдето са включените в нея автори. Така тя се превръща в зрелищна витрина на полския град, представяйки го като важен център на съвременното изкуство. Експозицията гостува във В. Търново, тъй като част от творците-участници са преподаватели във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ, а и Краков е побратимен град с В. Търново. Презентирането ѝ в България стартира още през януари, с гостуване в София и Ст. Загора.
Организатори на проекта са Представителство на Съюз на българските художници в старата столица и Община В. Търново, като събитието е част от Културния календар на Общината. Партньори на проекта са Община Краков, Полски институт София, галерия “Лабиринт 2” в Краков и Асоциация на форум за иновации Один – Краков.
Експозицията ще бъде във В. Търново до 2 април, но няма да може да бъде разгледана. Във връзка с обявеното малко след откриването ѝ извънредно положение в страната Изложбените зали ще бъдат затворени за посетители.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново