Интерактивни арт инсталации създават млади скултори от ВТУ на Ксилифор

Публикувано на чт, 13 юни 2019
1328 четения

Интерактивни арт инсталации за движение, игра и общуване ще направят парка “Ксилифор” още по-привлекателен. Творбите ще са от дърво и ще включват люлки, музикален инструмент, колело, библиотека и други атрактивни скулптурни произведения, с които публиката ще може да се забавлява. Те ще могат да бъдат докосвани, размествани, моделирани и преобразувани наново. Произведенията ще бъдат изработени по време на Младежката скулптурна колония, която се организира от катедра “Скулптура” на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ и ТД “Трапезица 1902” с подкрепата на Община В. Търново. В симпозиума ще участват студенти и докторанти по скулптура. Сред тях са Антон Джуров, Биляна Генева, Вълкан Павлов, Делян Ангелов, Иван Николов, Катерина Чакърова, Красимир Методиев, Мартин Митев, Николай Чемберски, Николай Недев, Петър Кондев, Стела Димова, които ще работят под ръководството на проф. Стефан Лютаков и ас. Венко Тонков. Арт инсталациите ще бъдат открити официално на 21 юни.
Мартин Митев изработва библиотека с формата на гъба, която ще съдържа истински книги. Те ще могат да се въртят, като ще задвижват пеперуди, които ще минават през отвори на покрива. Иван Николов майстори голяма люлка, подобна на тези от старите панаири. Той работи и по музикална пластика, която ще провокира хората да музицират. Ще има и игра с фигурки антигерои. Те ще могат да бъдат събаряни от голяма топка. Друга инсталация ще представлява колело, което ще може да се задвижва от посетителите на парка. То от своя страна ще задвижва един дървен човек.
“На нас също ни е любопитно как ще се получат творбите. В работата ни винаги има елемент на изненада, като обикновено се изненадваме положително. Резултатът винаги надхвърля нашите намерения. Надявам се и този път да е така”, сподели главният организатор на пленера проф. Лютаков, който е ръководител на катедра “Скулптура”.
“Освен като скулптура, моята творба може да се разглежда и като музикален инструмент. Тя представлява пластика, която при удар по нея издава различни звуци. Елементите ще включват метални части, оребрени дървени елементи и др. за по-добро звукоизвличане. Ще направя и въртележка, тип люлка. На нея, докато се въртят, хората ще могат да подскачат и да се засилват с крака. Тя ще изглежда като великан с разперени ръце, който държи въжетата, на които ще висят люлеещите се”, разказа докторантът Иван Николов. за него това не е първо участие в пленера. Негови са фигурите на Педя човек-лакът брада и колата на Барни, създадени при предишни издания на форума.
Стела Димова е първокурсничка и се включва за първи път в симпозиума. Тя изработва игра с хвърляне на дискове. Катерина Чакърова също е от нейната група в университета. Тя работи в общ проект с Антон Джуров и Делян Ангелов. Заедно правят колелото, задвижващо дървен герой.
Младежка скулптурна колония се провежда за 9-а поредна година в Ксилифор. “Тези години изминаха неусетно. Догодина ще имаме юбилей. Инициативата е много полезна за младите творци. Чрез нея те виждат как се реализира пластика в публична среда, как се съотнася към съответното пространство, как “живее” в него, как бива посрещана от публиката. Това е опит, който скулпторите не могат да получат в ателиетата, а е много необходим в учебния процес. В същото време се оказва, че това, което създаваме, е много ценно и за гражданите. Гордея се, че нашите произведения привлякоха много хора в тази местност. В събота и неделя паркът е изключително оживен. Хората си отдъхват сред природата и нашето изкуство, които се допълват и съществуват заедно, без да си пречат”, каза проф. Лютаков.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново